Makaron z warzywami i parmezanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

301 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente, następnie odcedź.

Makaron z warzywami i parmezanem - Krok 1

Krok 2

Z papryk usuń gniazda nasienne, następnie pokrój je w paski. Marchewkę pokrój w kostkę, cukinię potnij na kawałki, czosnek posiekaj.

Makaron z warzywami i parmezanem - Krok 2

Krok 3

Mocno rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i chwilę smaż. Dołóż po kolei paprykę, marchewkę, na końcu cukinię i smaż razem na małym ogniu przez około 15 minut.

Makaron z warzywami i parmezanem - Krok 3

Krok 4

Dodaj makaron, wymieszaj go z warzywami i całość chwilę podgrzewaj. Przed podaniem posyp danie tartym parmezanem.

Makaron z warzywami i parmezanem - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Patrycja  Woznicka

    Patrycja Woznicka , 29.04.2020

    przepyszne, a co ważne szybkie danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ddd

    Agnieszka Ddd, 13.08.2015

    Pychotka. Zmodyfikowałam odrobinę przepis dodając świeżego pomidora pokrojonego w kostkę.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z warzywami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z warzywami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z warzywami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z warzywami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z warzywami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z warzywami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z warzywami i parmezanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z warzywami i parmezanemMakaron z warzywami i parmezanem

Jeśli szukasz czegoś prostego i szybkiego do podania na obiad, przygotuj makaron z warzywami i parmezanem. Dobrze sprawdzi się również jako ciepła kolacja. Wybierz swój ulubiony makaron, np. świderki, penne lub farfalle. Kiedy będzie się gotował, przyrządź warzywa. Pokrój marchewkę, cukinię i kolorową paprykę. Masz ochotę na inne dodatki? Smaczne danie zrobisz również z pomidorami, różyczkami brokułów albo kukurydzą. Dobrze będzie pasowała np. ta w mini kolbach. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj do nich ugotowany al dente makaron i podsmaż wszystko razem jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku ziołami i pieprzem. Tuż przed podaniem posyp danie startym parmezanem. Dobry będzie też inny twardy żółty ser, np. peperoncino albo polski bursztyn. Makaron z warzywami i parmezanem podawaj na ciepło, najlepiej w głębokich talerzach. Do dekoracji użyj świeżych listków bazylii lub kiełków (lucerny, rzodkiewki). Jeśli lubisz makarony z sosami, przygotuj do tego dania czosnkowy albo paprykowo-ziołowy. Wypróbuj nasz przepis na pyszny makaron!