Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

487 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 szczypta

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżka

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

4 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kapustę poszatkuj, zalej 3 szklankami wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę octu, szczyptę soli i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon i pokrój w 3 cm medaliony, pieczarki i cebulę przekrój na cztery. Wszystko oprósz przyprawą do mięs z każdej strony.Na patelni rozgrzej olej i smaż medaliony wraz z pieczarkami i cebulą na złoty kolor.

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - Krok 2

Krok 3

Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj masło, szklankę wody i piecz pod przykryciem 20 min. w temp. 180 st. C. Podawaj z ugotowaną kaszą i modrą kapustą.

Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustąMedaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą

Polędwiczki wieprzowe to delikatny rodzaj mięsa, który po odpowiednim przyrządzeniu zachwyca soczystością. Nie wiecie jak się za to zabrać? Bez obaw, w przepisie na medaliony z polędwiczki wieprzowej z dodatkami wyjaśniamy wszystko krok po kroku. Wbrew pozorom na przygotowanie polędwiczek wieprzowych mogą zdecydować się nawet mniej doświadczeni szefowie kuchni.

Dla kogo? Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami, modrą kapustą i kaszą gryczaną to danie dla każdego! Wymaga jedynie odrobiny uwagi i czujności. W efekcie otrzymacie rozpływający się w ustach rarytas, który zadowoli najbardziej wybrednych krytyków.

Na jaką okazję? Tak wybornym obiadem podejmiecie gości podczas hucznego przyjęcia. Święta, urodziny, imieniny… Uroczysta kolacja z okazji zaręczyn albo awansu w pracy? Pomysł na danie główne już macie, teraz podwińcie rękawy i zabierzcie się do pracy!

Czy wiesz, że? W trakcie zakupów należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wygląd polędwiczek. Świeże porcje mięsa powinny mieć ciemnoróżowy kolor.

Dla urozmaicenia: Potrawę można serwować z pieczonymi ziemniakami. Zamiast pieczarek użyjcie kurek – w jadalni zrobi się jeszcze bardziej elegancko.