Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

376 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

3 łyżki

6 sztuk

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kromki pieczywa okrój ze skórki, a następnie przekrój na cztery mniejsze kwadraty. Każdy z nich posmaruj margaryną.

Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami - Krok 1

Krok 2

Jajka, pomidory oraz oliwki posiekaj drobno. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw do smaku. Ziarna siemienia upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami - Krok 2

Krok 3

Gotową pastę nałóż starannie na kromki pieczywa. Wierzch kanapek posyp uprażonym ziarnem i udekoruj kiełkami słonecznika. Podobną pastę jajeczną możesz przygotować używając innych dodatków, np. tuńczyka lub łososia wędzonego.

Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkamiMini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami

Zainspiruj się śródziemnomorskimi smakami i wypróbuj nasz sprawdzony przepis na wyśmienite mini kanapki dekoracyjne z delikatną pastą jajeczną z suszonymi pomidorami i oliwkami. Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają. Bazą kanapek jest pokrojone w większą kostkę pieczywo. Wybierz swoje ulubione, najlepiej z ziarnami, tak by przyjemnie chrupało podczas jedzenia. Potem zrób pastę z ugotowanych jajek, suszonych pomidorów, posiekanych oliwek oraz majonezu. Dopraw ją do smaku świeżo mielonym pieprzem. Z powodzeniem możesz też modyfikować jej skład i dodać np. odrobinę wędzonego łososia lub tuńczyka. Dla miłośników klasyki – wystarczą tylko jajka z odrobiną szczypiorku i majonezu. Posmarowane pastą mini kanapki posyp prażonymi ziarnami siemienia lnianego i udekoruj kiełkami, np. słonecznika.