Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

10

369 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

280 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

0

1 łyżeczka

6 sztuk

4 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kromki pieczywa okrój ze skórki, a następnie przekrój na cztery mniejsze kwadraty. Każdy z nich posmaruj margaryną.

Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami - Krok 1

Krok 2

Jajka, pomidory oraz oliwki posiekaj drobno. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw do smaku. Ziarna siemienia upraż na suchej, rozgrzanej patelni.

Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami - Krok 2

Krok 3

Gotową pastę nałóż starannie na kromki pieczywa. Wierzch kanapek posyp uprażonym ziarnem i udekoruj kiełkami słonecznika. Podobną pastę jajeczną możesz przygotować używając innych dodatków, np. tuńczyka lub łososia wędzonego.

Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkamiMini kanapki dekoracyjne z pastą jajeczną, suszonymi pomidorami i oliwkami

Zainspiruj się śródziemnomorskimi smakami i wypróbuj nasz sprawdzony przepis na wyśmienite mini kanapki dekoracyjne z delikatną pastą jajeczną z suszonymi pomidorami i oliwkami. Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają. Bazą kanapek jest pokrojone w większą kostkę pieczywo. Wybierz swoje ulubione, najlepiej z ziarnami, tak by przyjemnie chrupało podczas jedzenia. Potem zrób pastę z ugotowanych jajek, suszonych pomidorów, posiekanych oliwek oraz majonezu. Dopraw ją do smaku świeżo mielonym pieprzem. Z powodzeniem możesz też modyfikować jej skład i dodać np. odrobinę wędzonego łososia lub tuńczyka. Dla miłośników klasyki – wystarczą tylko jajka z odrobiną szczypiorku i majonezu. Posmarowane pastą mini kanapki posyp prażonymi ziarnami siemienia lnianego i udekoruj kiełkami, np. słonecznika.