Muffinki Sowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

34

411 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

278 osób wydrukowało

Pobierz pdf

479 osób zapisało

Udostępnij
Muffinki Sowy

Składniki

24 sztuki

125 gramów

6 sztuk

150 gramów

25 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

80 gramów

40 gramów

36 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 200°C (piekarnik z termoobiegiem – do 180°C, oznaczenie piekarnika – 6). Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami.

Krok 2

Ciastka Oreo rozdziel na połówki. Odłóż na bok te z kremowym nadzieniem. Pozostałe połówki pokrusz.

Krok 3

Utrzyj mikserem Kasię, cukier i ekstrakt waniliowy. Ostrożnie wymieszaj z jajkami.

Krok 4

Połącz mąkę z kakao i dodawaj do ciasta na przemian z mlekiem. Dodaj pokruszone połówki ciastek.

Krok 5

Nakładaj ciasto łyżką do foremki na muffinki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Sprawdź muffinki, używając wykałaczki. Są gotowe, jeśli ciasto nie przykleja się do niej. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 6

W tym czasie rozpuść 40 g Kasi i czekoladę w rondelku na małym ogniu. Po wystygnięciu wymieszaj z kremowym serkiem. Studź przez ok. 20 minut, aż polewa zgęstnieje i będzie łatwa do rozsmarowania. Przygotowaną polewą posmaruj muffinki.

Krok 7

Ułóż ciastka Oreo na muffinkach, aby otrzymać oczy sowy. Czekoladowe draże posłużą jako źrenice i dzióbki. Możesz użyć polewy, aby przykleić draże do muffinek.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Papierowe papilotki na muffinki możesz łatwo wykonać samodzielnie. Wystarczy, że wytniesz z papieru do pieczenia kwadraty o boku 12 cm. W każdym otworze foremki na muffinki umieść mały kawałek Kasi. Wyciętymi kwadratami wyłóż otwory foremki – dzięki Kasi papier przyklei się do nich. Stworzone papilotki posmaruj Kasią i już możesz użyć ich do pieczenia.

4

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Herman

    Małgorzata Herman

    Karolina :D <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hutny

    Monika Hutny

    Ale czad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Kwiatkowska

    Wiesia Kwiatkowska

    Piękne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wa

    Beata Wa

    Ania coś dla ciebie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffinki Sowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffinki Sowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffinki Sowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffinki Sowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffinki Sowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffinki Sowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffinki Sowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muffinki SowyMuffinki Sowy

Muffinki z tego przepisu wyróżniają się swoim zabawnym wyglądem – dzięki niemu będą się idealnie nadawały jako słodka przekąska na tematyczne przyjęcie lub Halloween. Bazą do tego oryginalnego wypieku są proste w wykonaniu kakaowe muffinki z dodatkiem chrupiących ciastek. Przygotujesz je, ucierając kostkę do pieczenia z cukrem, jajkami, mąką, kakao oraz mlekiem. Do powstałej w ten sposób masy dodaj ekstrakt waniliowy oraz pokruszone kawałki ciastek, które urozmaicą smak oraz konsystencję babeczek. Ciasto nakładaj do papierowych papilotek umieszczonych w blaszce i piecz do tzw. „suchego patyczka”. Żeby przyrządzić czekoladową polewę, rozpuść w rondelku kostkę do pieczenia i mleczną czekoladę. Gdy przestygną, zmiksuj je z serkiem śmietankowym na gładką masę i smaruj nią upieczone wcześniej muffinki. Użyj połówek ciasteczek z białym kremem oraz czekoladowych drażetek, aby stworzyć na babeczkach sowie oczy oraz dziób. Ten przepis na muffinki sowy udowadnia, że pieczenie może być dobrą zabawą.