Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

43

979 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

630 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

30 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżeczka

20 gramów

1 szczypta

farsz:

400 gramów

2 sztuki

80 mililitrów

1 szczypta

200 gramów

100 gramów

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

sos:

1 sztuka

80 mililitrów

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym mleku ze szczyptą soli rozpuść drożdże, dodaj część mąki. Odstaw na bok w ciepłe miejsce i poczekaj aż drożdże zaczną rosnąć. Następnie dodaj resztę mąki, tłuszcz i cukier, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być dość zwarte, tak aby dało się rozwałkować. Odstaw w cieple miejsce na ok. 20 minut aby wyrosło.

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej Ramę. Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Dodaj posiekany czosnek, posiekane chilli i cebulkę. Całość smaż aż składniki lekko się zeszklą.

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj pokrojonego w kosteczkę kurczaka, obsmaż go dokładnie. Dodaj szpinak i suszone pokrojone w paseczki pomidory, wszystko razem smaż jeszcze chwile po czym garnek z farszem odstaw do wystygnięcia.

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Do chłodnego farszu dodaj ser ricotta oraz stary ser mozzarella. Całość dopraw do smaku solą i gałką muszkatołową. Gotowy farsz ułóż na placku rozwałkowanego ciasta. Ciasto złóż na pół formując dużego pieroga. Brzegi ciasta połącz ze sobą przyciskając je ze sobą za pomocą widelca. Wierzch pieroga ponacinaj nożem.

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

W garnku rozgrzej Ramę. Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Dodaj wtedy posiekany czosnek i szalotkę. Całość smaż chwilę, po czym dodaj pomidory pelati. Sos dopraw do smaku łyżeczką oregano, cukrem i solą, gotuj około 5 minut.

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Pieroga połóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na około 30- 40 minut. Podawaj z pomidorowym sosem.

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sosu pomidorowego można dodać dwie łyżki śmietany, by wzbogacić jego smak.

29

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Brajta

    Katarzyna Brajta, 27.05.2016

    Bardzo dobry naleśniko-pieróg:) Dodałam mąki orkiszowej, żeby ciasto miało jeszcze lepszy smak. Zamiast ricotty dodałam serek Filadelfia. Następnego dnia podgrzany smakuje jeszcze lepiej. Trochę pracochłonny, ale warto było zrobić i czekać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czizes Gonti

    Czizes Gonti, 19.03.2016

    fajny smaczny przepis. ją użyłem mąki pełnoziarnistej, serka bieluch zamiast ricotta, bo nie miałem, salami z pieprzem,bo też nie miałem kurczaka i wyszło równie dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kubatowna

    Janina Kubatowna, 16.08.2015

    Bid deal! Zwykle calzoni. Wlosi jedza to od wiekow.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Bilnicka

    Jadwiga Bilnicka, 15.08.2015

    dokładnie nie próbując uważałam ,że nie lubię a pierwszy raz jadłam z łososiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 15.08.2015

    Miroslawa, zapraszamy :) https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/szpinak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Pasek

    Jolanta Pasek, 15.08.2015

    Jeszcze bym się skusila na, naleśniki, ale bez szpinaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wolak

    Małgorzata Wolak, 15.08.2015

    Pyszności !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński, 15.08.2015

    a ja myślałem że z ciasta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Wolniarska

    Iwona Wolniarska, 15.08.2015

    Pysznie wygląda :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba, 15.08.2015

    Samo zdrowie..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halinka Klinowska

    Halinka Klinowska, 15.08.2015

    a to ciekawe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Wątroba Krzemińska

    Jolanta Wątroba Krzemińska, 15.08.2015

    Nie lubię nalesnikow!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski, 15.08.2015

    To znaczy że nigdy nie spróbowalaś i nie lubiałaś szpinaku?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski, 15.08.2015

    Szpinak jest dobry :) tylko troche czosnku bądź soli czosnkowej dodać i co tam jeszcze chcecie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslawa Kubiak

    Miroslawa Kubiak, 15.08.2015

    Lubię wzystko co jest ze szpinakiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Armeno Di Marcantonio

    Armeno Di Marcantonio, 15.08.2015

    Ravioli ripieni con ricotta e spinaci PRIMI5 febbraio 2015Commenti disabilitati su Ravioli ripieni con ricotta e spinaci tortelliPasta: -3 uova -400 gr. di farina -acqua q.b. -sale Ripieno: -300 gr. di ricotta -100 gr. di spinaci lessati -5 cucchiai di parmigiano grattugiato -noce moscata -sale

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Armeno Di Marcantonio

    Armeno Di Marcantonio, 15.08.2015

    ALE RICOTTA TILKO świeży .......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Tułacz

    Agnieszka Tułacz, 14.08.2015

    Ja to bym chciała poproszę przesłać zrobione.Tak to pięknie wygląda.A pewnie jeszcze bardziej smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aśku Aś

    Aśku Aś, 14.08.2015

    ktoś wypróbował z komentujących?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Raczyńska

    Hanna Raczyńska, 14.08.2015

    Aj, aj, aj, toż nie sam szpinak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Wardzińska

    Krystyna Wardzińska, 14.08.2015

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Sznycer

    Janusz Sznycer, 14.08.2015

    Gnebisz mnie.....znowu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Bilnicka

    Jadwiga Bilnicka, 14.08.2015

    uważałam że nie lubię szpinaku ale mój syn mnie przekonał

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Pitas

    Krzysztof Pitas, 14.08.2015

    Anna Dorota Nowak co sadzisz ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Otylia Wójtowicz

    Agata Otylia Wójtowicz, 14.08.2015

    Jak je robisz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Raczyńska

    Hanna Raczyńska, 14.08.2015

    Znam...pyszności!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 14.08.2015

    Zbigniew, spróbuj, a na pewno się przekonasz :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Wojciechowski

    Zbigniew Wojciechowski, 14.08.2015

    Szpinak i pyszności?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dam Ian

    Dam Ian, 11.08.2015

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki zapiekane ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki zapiekane ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki zapiekane ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki zapiekane ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki zapiekane ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki zapiekane ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki zapiekane ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Naleśniki zapiekane ze szpinakiemNaleśniki zapiekane ze szpinakiem

Drożdżowy pieróg ze szpinakiem, kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta smażymy na złoto na patelni.