Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

2

76 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 łyżki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 plaster

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z piersi kurczaka umyj i osusz, następnie pokrój w bardzo drobną kostkę. Pora i paprykę również pokrój drobno w kosteczkę. Mięso wymieszaj z warzywami, jajkiem i posiekaną natką pietruszki, dopraw świeżo mielonym kolorowym pieprzem i mieloną papryką. Gotową masę mięsną odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty - Krok 1

Krok 2

Do masy dodajemy otręby i skrobię ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcję masy, kładziemy na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym z ewentualnego nadmiaru tłuszczu.

Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty - Krok 2

Krok 3

Puree: ziemniaki i selera dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do wrzącej wody włóż warzywa i ugotuj do miękkości, następnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków, zblenduj lub dokładnie utłucz tłuczkiem na gładką masę. Puree wymieszaj z Florą ProActiv.

Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty - Krok 3

Krok 4

Przygotuj surówkę: Do odcedzonej kapusty dodaj jabłko utarte na tarce i cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj ½ łyżeczki oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Placuszki podawaj z aksamitnym puree ziemniaczano-selerowym posypanym koperkiem i surówką.

Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu, witaminy A, witaminy C, witaminy E, niacyny, witaminy z grupy B: B2, B6, B12, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paprykowe placuszki z kurczaka, kremowe puree ziemniaczano-selerowe, surówka z kiszonej czerwonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej