PIEROŻKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

392

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.25 opakowania

4 dekagramy

1 szklanka

50 dekagramów

2 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

1 opakowanie

masa:

2 sztuki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z drożdży, mleka, soli, cukru i łyżki mąki robimy rozczyn (odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny).

Krok 2

Kasię roztapiamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, rozczyn, zagniatamy, wlewamy roztopione zimną Kasię i wyrabiamy ciasto aż masło się wchłonie.

Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości ok. 0,5 cm wycinamy krążki. Nakładamy pół łyżeczki czekolady i półplasterek banana grubości 0,5 cm. Smażymy w głębokim oleju jak pączki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej