Chińskie pierożki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chińskie pierożki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

heart
431 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1

1 sztuka

20 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

10 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso mielone pomieszaj z posiekanymi krewetkami, dodaj drobno pokrojone pędy bambusa, chilli i imbir, olej sezamowy, sos sojowy, posiekaną natkę kolendry, wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Chińskie pierożki  - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowany farsz zawijaj w plastry ciasta chińskiego, formując kształtne pierożki lub sakiewki.

Chińskie pierożki  - Krok 2

Krok 3

Gotowe pierożki ugotuj na parze lub usmaż na głębokim oleju.

Chińskie pierożki  - Krok 3

Krok 4

Fix pomieszaj z wodą w proporcjach podanych na opakowaniu, zagotuj, dodaj pierożki.

Chińskie pierożki  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Męskie placki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińskie pierożki Chińskie pierożki

Pierogi, choć w naszym kraju uważane są za danie typowo polskie, w nieco innej postaci można spotkać niemal pod każdą szerokością geograficzną. Co stoi na przeszkodzie, aby przy okazji najbliższego obiadu klasyczne pierogi z mięsem zastąpić chińskimi pierożkami z wołowiną i krewetkami? Podpowiemy ci, jak je zrobić, krok po kroku. Pierożki w wersji chińskiej to urocze sakiewki wypełnione mielonym mięsem, posiekanymi krewetkami i aromatycznymi dodatkami takimi jak: pędy bambusa, czosnek, świeża kolendra i korzeń imbiru. Do ich wykonania użyj gotowego ciasta, które bez problemu kupisz w dobrych supermarketach. Pierożki chińskie z wołowiną i krewetkami najczęściej podaje się z gorącym i aromatycznym bulionem i posiekaną dymką, lub solo – maczane w sosie słodko-kwaśnym. Smakują tak wspaniale jak wyglądają.