Polędwiczki wieprzowe z paprykowymi oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

200 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

2 sztuki

15 sztuk

1 szklanka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj polędwiczki i pokrój wzdłuż na plastry.

Polędwiczki wieprzowe z paprykowymi oliwkami - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej na patelni margarynę, a następnie podsmaż mięso.

Polędwiczki wieprzowe z paprykowymi oliwkami - Krok 2

Krok 3

Wrzuć kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr (lub Bulionu cielęcego Knorr) i dobrze je rozprowadź, by się rozpuściły.

Polędwiczki wieprzowe z paprykowymi oliwkami - Krok 3

Krok 4

Następnie dolej wino, wrzuć paprykę oraz oliwki i duś całość przez pół godziny.

Polędwiczki wieprzowe z paprykowymi oliwkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj danie z ryżem i zieloną sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe z paprykowymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe z paprykowymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe z paprykowymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe z paprykowymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe z paprykowymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe z paprykowymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe z paprykowymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klopsiki z pieczarkami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe z paprykowymi oliwkamiPolędwiczki wieprzowe z paprykowymi oliwkami

Danie charakterystyczne dla południowych regionów Włoch. Czarne oliwki połączone ze smażoną słodką papryką są tam znanym i często stosowanym uzupełnieniem dla wieprzowych polędwiczek. Wielką zaletą potrawy jest delikatne mięso, które nie wymaga specjalnej obróbki. Nie trzeba go rozbijać, aby zachowało odpowiednią miękkość i soczystość. Najlepiej smakuje po prostu pokrojone w cienkie plastry, delikatnie podsmażone na patelni i posypane przyprawami. Dodatkowe duszenie polędwiczek w białym wytrawnym winie gwarantuje, że będą dosłownie rozpływały się w ustach. Jako dodatek do mięsa i papryki najlepszy będzie biały ryż na sypko lub świeża bagietka. Ponieważ polędwiczki wieprzowe nie należą do najtańszych, podaje się je przeważnie na odświętne obiady lub inne wyjątkowe okazje. Są kwintesencją smacznych i kolorowych Włoch na talerzu.