Polędwiczki wieprzowe zapiekane z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe zapiekane z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 pęczek

4 sztuki

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz, wykrój błony i żyłki. Mięso podziel na 5cm wysokości kawałki.

Krok 2

Rozbij je lekko tak, aby utworzyły szerokie okrągłe medaliony.

Krok 3

Grzyby umyj i osusz, pokrój na podobnej grubości kawałki. Na bardzo rozgrzanej patelni obsmaż grzyby razem z pokrojoną w piórka szalotką, dodaj odrobinę soli i pieprzu.

Krok 4

Grzyby odstaw do ostygnięcia. Zetrzyj na tarce parmezan.

Krok 5

Kremowy ser pomieszaj z żółtkami, dodaj ser i wszystko razem połącz z grzybami i posiekanym szczypiorem.

Krok 6

Steki obsmaż na patelni, nałóż na ich powierzchnię dużą porcję grzybów z serem, wstaw je do nagrzanego do 250*C piekarnika na 5- 8 minut.

Krok 7

Gotowe steki podawaj na sosie grzybowym Knorr przygotowanym według wskazówek z opakowania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe zapiekane z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe zapiekane z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe zapiekane z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe zapiekane z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe zapiekane z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe zapiekane z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe zapiekane z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe zapiekane z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Bułki maślane
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej