Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

6

37 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

20 gramów

180 gramów

8 łyżeczek

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

1.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj cielęcinę, pokrój na plastry i włóż do naczynia z niewielką ilością wrzącej wody. Przykryj przykrywką i duś do chwili, aż mięso będzie prawie miękkie. Warzywa umyj, pokrój w plastry, a następnie dodaj do duszonego mięsa.

Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret - Krok 1

Krok 2

Sporządź zaprawkę z mąki, 200 ml wody i pieprzu, po czym wlej do mięsa z warzywami, delikatnie mieszając.

Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj 4 łyżeczki margaryny Flora ProActiv, delikatnie wymieszaj i chwilę jeszcze duś, aby wydobyć smak potrawki.

Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret - Krok 3

Krok 4

Kaszę ugotuj al dente, dodaj do niej pozostałe 4 łyżeczki margaryny Flora ProActiv i wymieszaj.

Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret - Krok 4

Krok 5

Buraki ugotuj, a po wyjęciu z wody ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na wiórki (na tarce z dużymi oczkami).

Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret - Krok 5

Krok 6

Jabłko umyj, obierz ze skórki i także zetrzyj na wiórki (na tarce z dużymi oczkami). Połącz starte warzywa, dodaj sok z cytryny i olej, a następnie wymieszaj. Surówkę należy podawać na zimno, posypaną zieloną natką pietruszki. Podawaj z sałatą.

Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret - Krok 6
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, witamin A, E, B6, B12, C, niacyny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegretPotrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki jabłkiem, sałata z sosem winegret

Nadchodzi pora na obiad, a Ty nie wiesz, co ugotować? Doskonałą propozycją będzie potrawka z cielęciny z kaszą jęczmienną, buraczkami z jabłkiem i sałatą polaną sosem winegret. To idealny sposób na pyszne i treściwe danie.

Dla kogo?

Potrawkę z cielęciny z powodzeniem można zaserwować jako wykwintny obiad. Sprawdzi się również w roli codziennego posiłku. Do jego plusów należy zaliczyć nie tylko smak, ale i właściwości odżywcze.

Na zdrowie!

Ta potrawa to w szczególności źródło białka (27,4 g, czyli 27% RWS), a jednocześnie zawiera niewiele tłuszczu, w tym także tłuszczów nasyconych. Ograniczanie tłuszczów nasyconych na rzecz nienasyconych stanowi ważny element diety osób borykających się z podwyższonym cholesterolem.

Czy wiesz, że?

Cielęcina to chudy gatunek mięsa. W 100 g łopatki cielęcej znajduje się i 2,8 g tłuszczu. Co ciekawe, taka sama ilość łopatki wieprzowej dostarczy nam aż 21 g tłuszczu.