Risotto z boczkiem i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

555 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

624 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

741 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

200 gramów

3 sztuki

2 łyżki

1 szklanka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobno cebulę i tymianek. Brokuł podziel na małe różyczki. Boczek pokrój w kawałki na jeden kęs. Przygotuj bulion, rozpuszczając kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr w 1,5 l wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i utrzymuj na ogniu.

Krok 2

W międzyczasie w dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki margaryny. Dodaj cebulę i boczek, a następnie smaż przez 3–4 minuty do momentu zarumienienia. Dodaj wino a następnie pozwól mu odparować. Dodaj ryż i mieszaj, dopóki wszystkie składniki się dobrze połączą ze sobą. Zacznij wlewać bulion. Dodawaj go stopniowo, porcjami. Pamiętaj, aby nie przerywać mieszania — aby ryż nie przywarł do spodu rondla.

Krok 3

Po 20 minutach gotowania ryż powinien być już miękki. Dodaj wtedy brokuły i gotuj wszystko jeszcze przez 5 minut. Dodaj tymianek. Danie podawaj zaraz po przygotowaniu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeżeli chcesz, aby warzywa były bardziej miękkie, przed dodaniem brokułów do risotto zblanszuj je w gotującej się wodzie przez 3–4 minuty.

17

Opinie o przepisie

  • Ala Mystkowska

    Ala Mystkowska , 03.08.2016

    jest niezle

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kordulewska

    Teresa Kordulewska , 02.08.2016

    Spróbuję jutro. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Paszkowska

    Ewa Paszkowska , 02.08.2016

    gosiu palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Tabak

    Marek Tabak , 02.08.2016

    Pewno wypróbuję, bo "brzmi świetnie"!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Cieslikowski

    Tomasz Cieslikowski , 02.08.2016

    Karolina Cieslikowska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Bartczak

    Jan Bartczak , 02.08.2016

    Smacznie prezentuje się. Może kiedyś uszykuję ...wena potrzebna tylko...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Piwnik

    Grażyna Piwnik , 02.08.2016

    ED...przy okazji skorzystam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wycisk

    Beata Wycisk , 02.08.2016

    Dzięki za inspirację na jutrzejszy obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugenia Dorzak-przybyła

    Eugenia Dorzak-przybyła , 02.08.2016

    chętnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Olbryś

    Stanisław Olbryś , 02.08.2016

    Najpierw muszę skusić kogoś, żeby mnie to zrobił. Na razie jestem " słomianym wdowcem ".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislawa Wlodyka

    Stanislawa Wlodyka , 02.08.2016

    Pyszne .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jastrzebska

    Anna Jastrzebska , 02.08.2016

    Taak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Borowczyk

    Małgorzata Borowczyk , 02.08.2016

    Wygląda apetycznie,chyba się skuszę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lena Helena Grzesiak

    Lena Helena Grzesiak , 02.08.2016

    wersje wegetarianska prosze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Kmak

    Lidia Kmak , 02.08.2016

    napewno pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kapela

    Andrzej Kapela , 02.08.2016

    Nie jadłem ale warto spróbować. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Mroczka

    Ryszard Mroczka , 02.08.2016

    Gutt,

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z boczkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z boczkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z boczkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z boczkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z boczkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z boczkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z boczkiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z boczkiem i brokułamiRisotto z boczkiem i brokułami

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich daniem efektownym na talerzu i w dodatku przepysznym – przyrządź risotto z boczkiem i brokułami. To kremowe, gorące i pełne smaku danie pokochają od razu. Ojczyzną risotto są Włochy, ale jest ono popularne również w innych krajach europejskich. Istnieje wiele wersji tej potrawy. Można podawać ją z warzywami, grzybami, owocami morza, kurczakiem czy z kawałkami mięsa. Właściwie wszystko zależy od tego, na co masz ochotę. Risotto jest daniem prostym ale wykwintnym, do jego przygotowania używa się często białego wina, które dodaje potrawie subtelnego smaku. Wszystkie składniki, jakich potrzebujesz do risotta, znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Przy odrobinie wyobraźni możesz przyrządzić risotto z produktów, które znajdują się w twojej kuchni. Wystarczy zawsze mieć w pogotowiu trochę ryżu, najlepiej sprawdzą się w tym przypadku rodzaje specjalnie przeznaczone do risotto, na przykład włoski arborio. Danie podawaj od razu po przyrządzeniu w głębokim talerzu.