
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
1 litr
0.5 szklanki
1 opakowanie
1 pęczek
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż w rondlu na oliwie z oliwek.
Krok 2
Dodaj ryż i całość smaż, aż ziarna zrobią się szkliste.
Krok 3
W tym momencie dodaj 1/3 bulionu i powoli gotuj, aż ryż wchłonie prawie cały płyn, około 10 minut. Następnie wlej kolejną porcję bulionu i ponownie gotuj, aż ryż wchłonie większość płynu. Po tym czasie ziarna powinny być pół twarde.
Krok 4
Teraz wymieszaj Fix Knorr z pozostałym bulionem i śmietanką.
Krok 5
Wlej płyn do ryżu, dodaj ser pleśniowy, (pokrojony w mniejsze kawałki) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszaj powoli drewnianą łyżką, aż ryż zmięknie i ser się rozpuści. Risotto podawaj natychmiast po przyrządzeniu. Powinno mieć płynną konsystencję.
Krok 6
Różyczki z brokułu obgotuj w osolonej wodzie i posyp po wierzchu potrawy. Na końcu skrop całość oliwą z oliwek.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z brokułami
Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.
Kremowe, aromatyczne risotto cztery sery z brokułami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Podawaj je na obiad lub kolację - zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsa. Podstawą sukcesu każdego risotto jest oczywiście odpowiednio przyrządzony ryż. Na zewnątrz powinien być miękki, a w środku – al dente, czyli sprężysty i lekko twardawy. Efekt taki uzyskasz wybierając ryż arborio lub carnaroli, o lekko zaokrąglonych, przezroczystych ziarnach. Pamiętaj, aby absolutnie nie płukać go przed gotowaniem – w ten sposób pozbawisz ziarna skrobi, która odpowiedzialna jest za kleistą konsystencję risotto. Jeśli chcesz, aby ryż miał piękny, złocisty kolor, dodaj do bulionu szczyptę kurkumy. Gotowe danie posyp startym parmezanem i od razu serwuj na stół. Odgrzewane nie smakuje już tak dobrze.