Risotto z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z brokułami

cztery sery

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

1400 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

509 osób wydrukowało

Pobierz pdf

988 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

1 litr

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 pęczek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż w rondlu na oliwie z oliwek.

Risotto z brokułami - Krok 1

Krok 2

Dodaj ryż i całość smaż, aż ziarna zrobią się szkliste.

Risotto z brokułami - Krok 2

Krok 3

W tym momencie dodaj 1/3 bulionu i powoli gotuj, aż ryż wchłonie prawie cały płyn, około 10 minut. Następnie wlej kolejną porcję bulionu i ponownie gotuj, aż ryż wchłonie większość płynu. Po tym czasie ziarna powinny być pół twarde.

Risotto z brokułami - Krok 3

Krok 4

Teraz wymieszaj Fix Knorr z pozostałym bulionem i śmietanką.

Risotto z brokułami - Krok 4

Krok 5

Wlej płyn do ryżu, dodaj ser pleśniowy, (pokrojony w mniejsze kawałki) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszaj powoli drewnianą łyżką, aż ryż zmięknie i ser się rozpuści. Risotto podawaj natychmiast po przyrządzeniu. Powinno mieć płynną konsystencję.

Risotto z brokułami - Krok 5

Krok 6

Różyczki z brokułu obgotuj w osolonej wodzie i posyp po wierzchu potrawy. Na końcu skrop całość oliwą z oliwek.

Risotto z brokułami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • gospodyni

    gospodyni , 03.05.2022

    Bardzo smaczne, mąż szaleje :) Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa

    Ewa , 27.04.2022

    Czy 1 opakowanie oznacza 1 woreczek czy raczej jedno pudełko ryżu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 07.05.2020

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Głembska Jach Głembska Jach

    Mirosława Głembska Jach Głembska Jach , 20.11.2019

    Bardzo udane danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia  lrn

    Natalia lrn , 11.04.2017

    Naprawdę smaczne danie, proste w przygotowaniu. Dla wielbicieli brokulow - jak znalazł :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z brokułamiRisotto z brokułami

Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Kremowe, aromatyczne risotto cztery sery z brokułami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Podawaj je na obiad lub kolację - zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsa. Podstawą sukcesu każdego risotto jest oczywiście odpowiednio przyrządzony ryż. Na zewnątrz powinien być miękki, a w środku – al dente, czyli sprężysty i lekko twardawy. Efekt taki uzyskasz wybierając ryż arborio lub carnaroli, o lekko zaokrąglonych, przezroczystych ziarnach. Pamiętaj, aby absolutnie nie płukać go przed gotowaniem – w ten sposób pozbawisz ziarna skrobi, która odpowiedzialna jest za kleistą konsystencję risotto. Jeśli chcesz, aby ryż miał piękny, złocisty kolor, dodaj do bulionu szczyptę kurkumy. Gotowe danie posyp startym parmezanem i od razu serwuj na stół. Odgrzewane nie smakuje już tak dobrze.