
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
1 litr
0.5 szklanki
1 opakowanie
1 pęczek
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż w rondlu na oliwie z oliwek.

Krok 2
Dodaj ryż i całość smaż, aż ziarna zrobią się szkliste.

Krok 3
W tym momencie dodaj 1/3 bulionu i powoli gotuj, aż ryż wchłonie prawie cały płyn, około 10 minut. Następnie wlej kolejną porcję bulionu i ponownie gotuj, aż ryż wchłonie większość płynu. Po tym czasie ziarna powinny być pół twarde.

Krok 4
Teraz wymieszaj Fix Knorr z pozostałym bulionem i śmietanką.

Krok 5
Wlej płyn do ryżu, dodaj ser pleśniowy, (pokrojony w mniejsze kawałki) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszaj powoli drewnianą łyżką, aż ryż zmięknie i ser się rozpuści. Risotto podawaj natychmiast po przyrządzeniu. Powinno mieć płynną konsystencję.

Krok 6
Różyczki z brokułu obgotuj w osolonej wodzie i posyp po wierzchu potrawy. Na końcu skrop całość oliwą z oliwek.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z brokułami
Szukasz pomysłu na smaczny i prosty obiad? Risotto brokułowe to najlepsza opcja, której przygotowanie zajmie Ci tylko godzinę! Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, a uzyskasz najlepsze rezultaty. Pamiętaj, aby absolutnie nie płukać ryżu przed gotowaniem – w ten sposób pozbawisz ziarna skrobi, która odpowiedzialna jest za kleistą konsystencję risotto. Do dzieła!
Dla kogo?
Risotto z brokułami będzie idealnym posiłkiem dla osób lubiących budżetowe gotowanie. Szacowana cena przyrządzenia dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników. Skusisz się na ryż z brokułami i serem?
Na jaką okazję?
Kremowe, aromatyczne risotto cztery sery z brokułami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Podawaj je na obiad lub kolację - zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsa. Risotto z brokułem zawsze smakuje tak samo dobrze!
Czy wiesz, że?
Podstawą sukcesu każdego risotto jest oczywiście odpowiednio przyrządzony ryż. Na zewnątrz powinien być miękki, a w środku – al dente, czyli sprężysty i lekko twardawy. Efekt taki uzyskasz, wybierając ryż arborio lub carnaroli, o lekko zaokrąglonych, przezroczystych ziarnach. Wykorzystaj te rodzaje i przyrządź najlepsze risotto serowe z brokułami.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, aby ryż miał piękny, złocisty kolor, dodaj do bulionu szczyptę kurkumy. Gotowe danie posyp startym parmezanem i od razu serwuj. Odgrzewane nie smakuje już tak dobrze, dlatego najlepiej podawać ryż z brokułami w sosie śmietanowym prosto po ugotowaniu.