Składniki
350 gramów
1 sztuka
500 gramów
8 plastrów
60 gramów
1 sztuka
6 szczypt
750 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj szpinak, odsącz i przesiekaj (albo rozmroź, w zależności od stanu szpinaku). Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.
Krok 2
Przygotuj wywar z kostki Rosół z kury Knorr i wody. Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.
Krok 3
Dodaj szpinak, wymieszaj, dopraw pieprzem.
Krok 4
Następnie dodaj resztę masła i starty parmezan, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
Krok 5
W międzyczasie podsmaż boczek na patelni.
Krok 6
Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj plastrami boczku.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto ze szpinakiem
Spróbuj pełnej smaku włoskiej kuchni w swoim domu. Risotto ze szpinakiem i boczkiem to jedna z propozycji przyrządzenia znanej i kochanej w całej Europie potrawy. Kluczem do doskonałego smaku i kuszącej, kremowej konsystencji dania jest prawidłowe dobranie i przyrządzenie ryżu. Do tej potrawy najlepszy będzie ryż arborio. Jest to włoska odmiana średnioziarnistego ryżu o okrągłych ziarnach, który idealnie nadaje się właśnie do przyrządzania risotto. Na początku podsmaż go na tłuszczu razem z posiekaną cebulą. Potem dodawaj stopniowo przygotowany wcześniej bulion do chwili, aż ryż stanie się miękki. Ryż w tym risotto należy dusić nieśpiesznie ze szpinakiem i czosnkiem. Idealnym dodatkiem do kremowego risotto będzie chrupki i pachnący boczek. Podsmaż plasterki boczku na patelni i udekoruj nimi talerz z gotowym risotto. Całość możesz posypać jeszcze startym parmezanem. Danie podawaj w głębokim talerzu.