Risotto ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

229 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

500 gramów

8 plastrów

60 gramów

1 sztuka

6 szczypt

750 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj szpinak, odsącz i przesiekaj (albo rozmroź, w zależności od stanu szpinaku). Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.

Risotto ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj wywar z kostki Rosół z kury Knorr i wody. Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Risotto ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj szpinak, wymieszaj, dopraw pieprzem.

Risotto ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj resztę masła i starty parmezan, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.

Risotto ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie podsmaż boczek na patelni.

Risotto ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj plastrami boczku.

Risotto ze szpinakiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto ze szpinakiemRisotto ze szpinakiem

Spróbuj pełnej smaku włoskiej kuchni w swoim domu. Risotto ze szpinakiem i boczkiem to jedna z propozycji przyrządzenia znanej i kochanej w całej Europie potrawy. Kluczem do doskonałego smaku i kuszącej, kremowej konsystencji dania jest prawidłowe dobranie i przyrządzenie ryżu. Do tej potrawy najlepszy będzie ryż arborio. Jest to włoska odmiana średnioziarnistego ryżu o okrągłych ziarnach, który idealnie nadaje się właśnie do przyrządzania risotto. Na początku podsmaż go na tłuszczu razem z posiekaną cebulą. Potem dodawaj stopniowo przygotowany wcześniej bulion do chwili, aż ryż stanie się miękki. Ryż w tym risotto należy dusić nieśpiesznie ze szpinakiem i czosnkiem. Idealnym dodatkiem do kremowego risotto będzie chrupki i pachnący boczek. Podsmaż plasterki boczku na patelni i udekoruj nimi talerz z gotowym risotto. Całość możesz posypać jeszcze startym parmezanem. Danie podawaj w głębokim talerzu.