Składniki
350 gramów
1 sztuka
500 gramów
8 plastrów
60 gramów
1 sztuka
6 szczypt
750 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj szpinak, odsącz i przesiekaj (albo rozmroź, w zależności od stanu szpinaku). Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.
Krok 2
Przygotuj wywar z kostki Rosół z kury Knorr i wody. Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.
Krok 3
Dodaj szpinak, wymieszaj, dopraw pieprzem.
Krok 4
Następnie dodaj resztę masła i starty parmezan, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.
Krok 5
W międzyczasie podsmaż boczek na patelni.
Krok 6
Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj plastrami boczku.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto ze szpinakiem
Spróbuj pełnej smaku włoskiej kuchni w swoim domu. Risotto ze szpinakiem i boczkiem to jedna z propozycji przyrządzenia znanej i kochanej w całej Europie potrawy. Kluczem do doskonałego smaku i kuszącej, kremowej konsystencji dania jest prawidłowe dobranie i przyrządzenie ryżu. Do tej potrawy najlepszy będzie ryż arborio. Jest to włoska odmiana średnioziarnistego ryżu o okrągłych ziarnach, który idealnie nadaje się właśnie do przyrządzania risotto. Na początku podsmaż go na tłuszczu razem z posiekaną cebulą. Potem dodawaj stopniowo przygotowany wcześniej bulion do chwili, aż ryż stanie się miękki. Ryż w tym risotto należy dusić nieśpiesznie ze szpinakiem i czosnkiem. Idealnym dodatkiem do kremowego risotto będzie chrupki i pachnący boczek. Podsmaż plasterki boczku na patelni i udekoruj nimi talerz z gotowym risotto. Całość możesz posypać jeszcze startym parmezanem. Danie podawaj w głębokim talerzu.