Risotto ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

234 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

500 gramów

8 plastrów

60 gramów

1 sztuka

6 szczypt

750 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj szpinak, odsącz i przesiekaj (albo rozmroź, w zależności od stanu szpinaku). Posiekaj drobno cebulę. W dużym garnku stop cztery łyżki masła, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj ryż, wymieszaj i podsmaż chwilę.

Risotto ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Przygotuj wywar z kostki Rosół z kury Knorr i wody. Do garnka zacznij dodawać gorący bulion. Dolewaj po łyżce wazowej i mieszaj do wchłonięcia. Kiedy ryż będzie już miękki, przestań dodawać bulion.

Risotto ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj szpinak, wymieszaj, dopraw pieprzem.

Risotto ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj resztę masła i starty parmezan, zdejmij garnek z ognia i pozostaw przez minutę pod przykryciem.

Risotto ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

W międzyczasie podsmaż boczek na patelni.

Risotto ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Risotto wyłóż na ciepłe talerze i udekoruj plastrami boczku.

Risotto ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Soczewica z boczkiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto ze szpinakiemRisotto ze szpinakiem

Spróbuj pełnej smaku włoskiej kuchni w swoim domu. Risotto ze szpinakiem i boczkiem to jedna z propozycji przyrządzenia znanej i kochanej w całej Europie potrawy. Kluczem do doskonałego smaku i kuszącej, kremowej konsystencji dania jest prawidłowe dobranie i przyrządzenie ryżu. Do tej potrawy najlepszy będzie ryż arborio. Jest to włoska odmiana średnioziarnistego ryżu o okrągłych ziarnach, który idealnie nadaje się właśnie do przyrządzania risotto. Na początku podsmaż go na tłuszczu razem z posiekaną cebulą. Potem dodawaj stopniowo przygotowany wcześniej bulion do chwili, aż ryż stanie się miękki. Ryż w tym risotto należy dusić nieśpiesznie ze szpinakiem i czosnkiem. Idealnym dodatkiem do kremowego risotto będzie chrupki i pachnący boczek. Podsmaż plasterki boczku na patelni i udekoruj nimi talerz z gotowym risotto. Całość możesz posypać jeszcze startym parmezanem. Danie podawaj w głębokim talerzu.