Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią
łatwe
396 osób zapisało

Składniki
1 pęczek
6 sztuk
6 sztuk
1 sztuka
6 sztuk
100 gramów
3 sztuki
1 pęczek
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżeczki
3 łyżki
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi oczyść (białe obierz) i odetnij „zdrewniałe” końcówki. Następnie sparz krótko w lekko osolonej wodzie z cukrem. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, wytnij nasiona i pokrój pod skosem na mniejsze kawałki.

Krok 2
Oliwę (3 łyżki) wymieszaj z przyprawą Knorr i zamarynuj szparagi oraz cukinię. Warzywa upiecz na rozgrzanym grillu, a następnie wystudź. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki pod skosem.

Krok 3
Przygotuj dressing: do słoiczka wlej wodę, ocet, miód, oliwę oraz musztardę. Dodaj szczyptę soli oraz świeżo mielonego pieprzu. Słoiczek szczelnie zamknij i energicznie potrząsając wymieszaj składniki sosu.

Krok 4
W salaterce wymieszaj rukolę, grillowane warzywa oraz pokrojoną kolendrę. Wymieszaj delikatnie i polej przygotowanym sosem. Na wierzchu sałatki rozłóż pokrojone w ćwiartki truskawki oraz kulki sera i podawaj.


Dobra rada:
Fantastycznym dodatkiem do tej sałatki będą ziołowe grzanki z bagietki opieczone na grillu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią
Sałatka z grillowanych szparagów z truskawkami i cukinią to smaczny dodatek do mięs z grilla. Szparagi są warzywami o delikatnym smaku, występującymi w odmianie białej i zielonej. Wybierz młode i jędrne – z zielonych usuń „zdrewniałe” końcówki (wystarczy je odłamać), a białe dokładnie obierz. Sparz je przez chwilę w wodzie z cytryną, aby zachowały swój kolor. Pokrój je na kawałki i – razem z cukinią – zamarynuj, dzięki czemu zyskają wyrazisty smak. Ułóż je na tacce do grillowania i opiekaj, od czasu do czasu obracając. Kiedy wystygną, pokrój je na mniejsze kawałki pod skosem i połącz z chrupiącą, lekko pikantną rukolą oraz natką kolendry. Przygotuj do nich sos na bazie oliwy i musztardy, a jej ostry smak przełam dodatkiem miodu i octu balsamicznego. Polej warzywa sosem, a na koniec dołóż małe kulki mozzarelli i ćwiartki truskawek. Te owoce świetnie pasują do szparagów, nie pomijaj więc ich dodatku. Sałatkę z grillowanych szparagów serwuj razem z ziołowymi grzankami – taka kompozycja doskonale uzupełni mięsne dania.