
Składniki
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki skrop oliwą z oliwek, posyp przyprawą Knorr, oregano i rozmarynem.

Krok 2
Następnie mięso grilluj przez 5 minut z jednej strony. Odwróć i grilluj kolejne 3 minuty. Przełóż steki na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku w 180 °C przez 10 minut. Po upieczeniu odstaw na 10 minut.

Krok 3
Połącz oliwę z oliwek z cukrem i musztardą.

Krok 4
Sałatę umyj, osusz, rozłóż na 4 talerze i polej przygotowanym sosem.

Krok 5
Kromki chleba opiecz na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek na złoto z obu stron – powstaną grzanki. Podawaj steki na sałacie z kromkami opieczonego pieczywa – crostini.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ze stekiem
Połącz stek i sałatkę w jedno wyborne danie. Do jego przyrządzenia wykorzystaj dobrej jakości wołowinę – najlepiej z polędwicy lub rostbefu. Aby nadać stekom intensywny smak, najpierw skrop je oliwą z oliwek, a następnie oprósz przyprawą uniwersalną i suszonym oregano oraz rozmarynem. Tak przygotowane mięso grilluj z obu stron, dostosowując czas smażenia do swoich preferencji. Kolejnym krokiem jest upieczenie steków w piekarniku. Sałata będzie świetnie smakować dzięki słodko-pikantnemu dressingowi z musztardy, oliwy oraz odrobiny cukru. Gotowy miks liści, np. z roszponką i szpinakiem, rozłóż na talerzach i polej sosem. Na patelni grillowej opiecz kromki wiejskiego chleba na zakwasie tak, aby powstały chrupiące grzanki. Umieść je na sałacie razem z upieczonymi stekami i od razu podawaj. Danie warto także ozdobić świeżymi ziołami – będzie się dobrze prezentować na stole. Przygotuj oryginalną potrawę z naszym przepisem na sałatkę ze stekiem i podziel się z swoją opinią. Życzymy smacznego.