Sezamowiec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

172 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

placek.:

200 gramów

2.5 szklanki

0.75 szklanki

5 sztuk

1 łyżeczka

1 opakowanie

placek i:

50 gramów

2 łyżki

1 łyżka

200 gramów

placek ii:

2 łyżki

5 sztuk

1 szklanka

200 gramów

krem chałwowy:

200 gramów

200 gramów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy, aby powstała jednolita konsystencja. Ciasto dzielimy na 2 części. Formę (potrzebne dwie ) o wym. 33 x 23 cm smarujemy Kasią i wykładamy ciasto.

Krok 2

Na patelni rozpuszczamy Kasię z miodem i cukrem.

Krok 3

Dodajemy sezam i mieszamy.

Krok 4

Lekko podsmażamy i wykładamy do jednej formy z surowym ciastem.

Krok 5

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy.

Krok 6

Na koniec stopniowo dodajemy wiórki kokosowe.

Krok 7

Drugi surowy placek smarujemy kilkoma łyżkami dżemu i wykładamy masę białkowo – kokosową.

Krok 8

Oba placki pieczemy w temp. 180 – 190 C przez 30-40 min. Jeśli piekarnik mamy z termoobiegiem, pieczemy 20 -25 min.

Krok 9

Po upieczeniu placki studzimy.

Krok 10

Miękką Kasię na krem miksujemy na najwyższych obrotach razem z cukrem pudrem.

Krok 11

Dodajemy pokruszoną chałwę i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 12

Na placek z sezamem wykładamy krem chałwowy i przykrywamy drugim placem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sezamowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sezamowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sezamowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sezamowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sezamowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sezamowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sezamowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej