Smażone pierożki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

12

114 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

340 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

50 gramów

2 sztuki

2 łyżki

250 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

1

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier, jajka, mleko, 3 łyżki wody, połowę mąki i proszek do pieczenia ucieraj w misce ok. 2 min.

Krok 2

Dodaj resztę mąki i szybko zagnieć dłońmi ciasto.

Krok 3

Zawiń je następnie w folię i wstaw do lodówki na 30 min.

Krok 4

Ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 4 mm.

Krok 5

Obierz jabłka i pokrój na małe kawałeczki.

Krok 6

Ciasto rozwałkuj, a następnie wykrój z niego krążki.

Krok 7

Na każdy nałóż kawałek jabłka i zlep na kształt pierożka.

Krok 8

Rozgrzej olej.

Krok 9

Smaż z obydwu stron po 2 minuty.

Krok 10

Wyławiaj łyżką cedzakową i odsączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 11

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone pierożki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone pierożkiSmażone pierożki

Szukasz alternatywy dla faworków, pączków i róż karnawałowych? A może po prostu lubisz ciepłe i chrupiące smażone ciastka? Wypróbuj więc przepis na smażone pierożki. To drobne słodycze z kruchego ciasta, nadziewane kawałkami soczystych jabłek. Żeby ciasto się udało i miało odpowiednią konsystencję, schłodź je w lodówce przed rozwałkowaniem. Następnie wycinaj z niego kółka, najlepiej przy pomocy szklanki, i wkładaj na środek każdego kawałek jabłka – najlepsze będą odmiany kwaśne, np. szare renety. Zamiast jabłek będą się nadawały także gruszki. Jeśli chcesz, by pierożki nabrały zimowego charakteru, owoce oprósz lekko cynamonem lub przyprawą piernikową. Dodaj także nieco mielonych orzechów. Zlep pierożki i smaż, aż ciasto stanie się złociste. Odkładaj na papierowy ręcznik, żeby pozbawić ciasteczka nadmiaru tłuszczu. Po przestudzeniu posyp je cukrem pudrem albo mieszanką cukru i cynamonu. Podawaj z ciepłymi napojami. Sprawdź nasz przepis i zrób smażone pierożki jabłkowe na najbliższą okazję.