
Składniki
2 sztuki
0.5 litra
1 sztuka
40 gramów
1 szczypta
1 szczypta
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z mąki i masła przygotuj jasną zasmażkę.
Krok 2
Następnie powoli dolewaj mleko i zagotuj.
Krok 3
Przestudź sos połącz z żółtkami i dopraw solą oraz pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos beszamelowy – mleczny
Chcesz przygotować sos, który podasz wraz ze swoim daniem głównym? Ten beszamelowy będzie dobrym rozwiązaniem. Przyrządza się go na bazie mleka i mąki. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, wystarczy zrobić zasmażkę, powoli dolewać mleko i zagotować. Należy pamiętać, by podczas wrzenia dokładnie mieszać składniki, żeby nie powstawały grudki. Po przestygnięciu, sos należy połączyć z żółtkami i doprawić pieprzem. Dla urozmaicenia smaku, dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową oraz sok z wyciśniętej cytryny. Serwuj go bezpośrednio po przygotowaniu. Sos nadaje się do dań makaronowych, ale również mięsnych. Wykorzystywany jest jako składnik włoskiej lasagne czy potraw rybnych. Doskonale komponuje się również z warzywami oraz ryżem. Na bazie beszamelu upiec można też suflety (zarówno wytrawne, jak i słodkie). Zaskakujące może być wykorzystanie sosu jako dodatku do kanapek przyrządzanych na ciepło. Sposobów podania jest mnóstwo, co czyni go uniwersalnym i przydatnym na każdą okazję. Zainspiruj się proponowanym przepisem i przygotuj pyszny beszamel.






























