Staropolski żurek z borowikami - VIDEO
łatwe
119 osób zapisało
Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
5 sztuk
750 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
3 ziarna
2 sztuki
100 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby wraz z listkiem laurowym oraz zielem angielskim zalej 750 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut, a następnie przestudź. Jeśli nie masz borowików, możesz użyć innych szlachetnych grzybów leśnych.

Krok 2
Szalotki pokrój w cienkie piórka i przesmaż w niedużym garnku na rozgrzanej oliwie. Borowiki i suszone podgrzybki przekrój wzdłuż na połówki, a większe grzyby na ćwiartki, i przesmaż razem z szalotką.

Krok 3
Następnie do garnka wlej wino i zredukuj jego objętość. Włóż również gałązkę majeranku.

Krok 4
W ostudzonym grzybowym wywarze rozmieszaj zawartość opakowania Knorr.

Krok 5
Przygotowany płyn wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj zupę jeszcze 5 minut. Przed podaniem oskub listki z pozostałej gałązki majeranku i posyp danie.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Staropolski żurek z borowikami - VIDEO
Borowiki to szlachetne grzyby leśne, które urozmaicą smak niejednej potrawy. Tym razem użyj ich do ugotowania staropolskiego żurku z borowikami. Wykorzystaj świeże lub mrożone. Oprócz prawdziwków sprawdzą się również suszone podgrzybki. Aby odpowiednio zmiękły, najpierw zalej je wrzątkiem i odstaw na krótki czas. Ich smak podkreślisz, dodając do gorącej wody liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego. Wszystkie grzyby pokrój, a następnie – wraz z posiekanymi szalotkami – usmaż na rozgrzanej w garnku oliwie z oliwek. Na koniec wlej do naczynia białe wino i gotuj do momentu, w którym zredukuje swoją objętość. Dołącz do całości gałązkę majeranku, która świetnie podkreśli smak użytych składników. Wodę, w której moczyły się suszone podgrzybki, wymieszaj z mieszanką do żurku szlachetnego. Następnie przelej ją do naczynia. Całość, po doprowadzeniu do wrzenia, gotuj przez krótki czas na małym ogniu. Gotowe danie posyp listkami świeżego majeranku. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczną zupę.