Staropolski żurek z borowikami - VIDEO
łatwe
119 osób zapisało
Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
5 sztuk
750 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
3 ziarna
2 sztuki
100 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby wraz z listkiem laurowym oraz zielem angielskim zalej 750 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut, a następnie przestudź. Jeśli nie masz borowików, możesz użyć innych szlachetnych grzybów leśnych.

Krok 2
Szalotki pokrój w cienkie piórka i przesmaż w niedużym garnku na rozgrzanej oliwie. Borowiki i suszone podgrzybki przekrój wzdłuż na połówki, a większe grzyby na ćwiartki, i przesmaż razem z szalotką.

Krok 3
Następnie do garnka wlej wino i zredukuj jego objętość. Włóż również gałązkę majeranku.

Krok 4
W ostudzonym grzybowym wywarze rozmieszaj zawartość opakowania Knorr.

Krok 5
Przygotowany płyn wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj zupę jeszcze 5 minut. Przed podaniem oskub listki z pozostałej gałązki majeranku i posyp danie.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Staropolski żurek z borowikami - VIDEO
Borowiki to szlachetne grzyby leśne, które urozmaicą smak niejednej potrawy. Tym razem użyj ich do ugotowania staropolskiego żurku z borowikami. Wykorzystaj świeże lub mrożone. Oprócz prawdziwków sprawdzą się również suszone podgrzybki. Aby odpowiednio zmiękły, najpierw zalej je wrzątkiem i odstaw na krótki czas. Ich smak podkreślisz, dodając do gorącej wody liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego. Wszystkie grzyby pokrój, a następnie – wraz z posiekanymi szalotkami – usmaż na rozgrzanej w garnku oliwie z oliwek. Na koniec wlej do naczynia białe wino i gotuj do momentu, w którym zredukuje swoją objętość. Dołącz do całości gałązkę majeranku, która świetnie podkreśli smak użytych składników. Wodę, w której moczyły się suszone podgrzybki, wymieszaj z mieszanką do żurku szlachetnego. Następnie przelej ją do naczynia. Całość, po doprowadzeniu do wrzenia, gotuj przez krótki czas na małym ogniu. Gotowe danie posyp listkami świeżego majeranku. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczną zupę.