Staroświecki Przysmak Diabelski

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

250 mililitrów

1 łyżka

300 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

150 gramów

150 gramów

125 gramów

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżeczka

125 gramów

1 opakowanie

krem:

125 gramów

100 gramów

125 mililitrów

1 łyżeczka

polewa:

0.25 sztuki

1.5 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Polewa czekoladowa: Rozpuść 1/4 kostki margaryny na delikatnym ogniu. Po rozpuszczeniu dodaj cukier (wg. uznania) oraz 2 kopiaste łyżki kakao ciemnego i jajko. Mieszaj do uzyskania jednolitej lejącej polewy. Smacznego!

Krok 3

Jedno z ciast umieść na dużym talerzu lub paterze i posmaruj je dżemem malinowym, a potem jasnym kremem. Przykryj drugim ciastem, a całość udekoruj polewą czekoladową.

Krok 4

Jasny krem: Mikserem na średnich obrotach utrzyj w misce masło z cukrem, wodą i esencją waniliową na gładki krem. Jeśli ma on tendencję do zważenia się, kontynuuj miksowanie, aż stanie się jednolity.

Krok 5

Tak przyrządzone ciasto przełóż do form i piecz przez 30-35 min., aż włożona w nie wykałaczka będzie sucha po wyjęciu. Potem odstaw ciasta na 5 min. do schłodzenia, wyjmij z form na kratkę i, po usunięciu pergaminu, pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Krok 6

Dodaj kolejno jajka i miksuj, aż dobrze się rozprowadzą. Przestaw mikser na niskie obroty i stopniowo wmieszaj przygotowaną wcześniej mieszankę mączną, barwnik spożywczy i czekoladę na przemian z kwaśnym mlekiem.

Krok 7

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce mikserem na średnich obrotach utrzyj obydwa rodzaje cukru z masłem i esencją waniliową na gładki krem.

Krok 8

W naczyniu z podwójnym dnem z lekko wrzącą wodą rozpuść czekoladę i odstaw do schłodzenia. Wymieszaj mleko z sokiem z cytryny i odstaw na bok.

Krok 9

Ciasto: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180˚C (kuchnia gazowa 4) i posmaruj masłem dwie okrągłe formy do pieczenia o średnicy 23 cm. Wyłóż je pergaminem i posmaruj go masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Staroświecki Przysmak Diabelski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Staroświecki Przysmak Diabelski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Staroświecki Przysmak Diabelski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Staroświecki Przysmak Diabelski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Staroświecki Przysmak Diabelski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Staroświecki Przysmak Diabelski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Staroświecki Przysmak Diabelski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej