Strogonoff z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty z ziarnem granatu

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

46 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 szklanka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 listek

1 ziarno

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę wieprzową umyj i osusz, następnie pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż na nim mięso.

Strogonoff z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty z ziarnem granatu - Krok 1

Krok 2

Następnie polędwicę przełóż do garnka, dodaj wodę, listek laurowy, ziele angielskie i duś na małym ogniu.

Strogonoff z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty z ziarnem granatu - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni zrumień cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj ją do mięsa.

Strogonoff z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty z ziarnem granatu - Krok 3

Krok 4

W połowie duszenia dodaj pieczarki pokrojone w paseczki oraz groszek zielony. Pod koniec, jak mięso jest już miękkie dodaj ogórka kwaszonego pokrojonego w paseczki, koncentrat pomidorowy i musztardę. Strogonoffa zagęść otrębami. Dopraw do smaku pieprzem.

Strogonoff z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty z ziarnem granatu - Krok 4

Krok 5

Przygotuj surówkę: kapustę drobno poszatkuj następnie sparz wrzątkiem aby zmiękła. Kapustę zakwaś sokiem z cytryny, aby odzyskała ładny kolor. Dodaj olej rzepakowy i dokładnie wymieszaj. Surówkę posyp ziarenkami granatu.

Strogonoff z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty z ziarnem granatu - Krok 5

Krok 6

Kaszę bulgur przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj Flore ProActiv. Strogonoffa posyp natką pietruszki, podawaj z kaszą bulgur i surówką.

Strogonoff z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty z ziarnem granatu - Krok 6
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy C, witaminy E, niacyny, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B12, witaminy D, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strogonoff z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty z ziarnem granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strogonoff z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty z ziarnem granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strogonoff z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty z ziarnem granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strogonoff z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty z ziarnem granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strogonoff z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty z ziarnem granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strogonoff z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty z ziarnem granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strogonoff z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty z ziarnem granatu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej