Szakszuka - przepis z pomidorami i papryką | Przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 1500 kcal

105 przepisów - 21 dni

Szakszuka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

269

heart
1524 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1840 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5278 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz pomidory do szakszuki z piekarnika. W tym celu wytnij z nich szypułkę, a spód warzywa delikatnie natnij na krzyż. Pomidory umieść na ok. 10 sekund we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie. Usuń skórkę, która powinna już ładnie odchodzić i przekrój je na pół. Pozostały miąższ pomidorowy pokrój w kosteczkę. W taką samą kosteczkę na desce do krojenia pokrój cebulę dymkę i paprykę. Przygotuj też pozostałe składniki – posiekaj szczypior, czosnek, chili i kolendrę.

Szakszuka  - Krok 1

Krok 2

Na teflonowej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek. Kiedy lekko się zarumieni, dodaj papryczkę chili, cebulę i paprykę, a następnie posyp całość Przyprawą do warzyw z grilla Knorr. Smaż wszystko razem dłuższą chwilę. W kolejnym etapie dodaj pomidory, kolendrę, słodką paprykę, szczypior i kmin rzymski. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i podsmażaj kilka dodatkowych minut, żeby smaki się połączyły. Na koniec dopraw danie szakszuka szczyptą soli.

Szakszuka  - Krok 2

Krok 3

Szakszuka z papryką i pomidorami jest już prawie gotowa. Podsmażone składniki rozłóż do małych naczynek żaroodpornych. Do każdego naczynia wbij kurze jajko. Miseczki wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na ok. 10 minut. Gotowe!

Szakszuka  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Szakszuka z pomidorami i papryką to danie, które można przygotować również na patelni. Zrób w jarzynach łyżką wgłębienia. W powstałe dołki wbij jajka, przykryj pokrywką i podgrzewaj do ścięcia się białek. Podawaj z grzankami.

2

Opinie o przepisie

  • Urszula

    Urszula , 22.05.2025

    Extra opcja na ciepłe śniadanie. Polecam w 100%.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Serafin

    Alicja Serafin , 21.04.2021

    Bardzo smaczne śniadanie i wyjątkowo wygląda. Wszystkie składniki w tej wersji przepisu uwielbiam. Nie mogę się doczekać gości, których uraczę taką szakszuką.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szakszuka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Grzyby duszone w śmietanie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szakszuka Szakszuka

Szakszuka z piekarnika to danie o intrygującej nazwie, które jest charakterystyczne dla kuchni Bliskiego Wschodu oraz Afryki Północnej. Najkrócej można opisać je jako jajka w warzywnym sosie. Słowa jednak nie oddają w pełni uroku szakszuki, który obejmuje zachęcający wygląd dania, ale też jego wyborny smak. Wypróbuj przepis na szakszukę z piekarnika, a przekonasz się, że często będziesz do niego wracać.

Dla kogo?

Szakszuka z papryką i pomidorami jest dużo bardziej efektowna niż popularne omlety czy jajecznice. Przepis na szakszukę wpadnie w oko każdemu szefowi kuchni, który prezencję dań ceni tak samo, jak ich niebanalny smak.

Na jaką okazję?

Kiedy najlepiej wykorzystać przepis na szakszukę? Wolne weekendowe dni to wystarczający pretekst, by przygotować śniadanie na bogato. Na co dzień nie zawsze wystarcza na to czasu. Szakszuka w piekarniku jest jak najbardziej wskazana.

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania szakszuki, warzywną bazę potrawy możesz przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Następnego dnia wystarczy lekko ją podgrzać, wbić jaja i wstawić do piekarnika. Skróci to czas porannego gotowania. Możesz także wykorzystać pomidory krojone z puszki. Jeśli więc chcesz zjeść śniadanie „na bogato” w zabiegany poranek, jest to jak najbardziej możliwe. Przepis na szakszukę przygotuj dzień wcześniej.

Dla urozmaicenia:

Jak smakuje szakszuka? Przepis w formie bezmięsnej z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni wegetariańskiej. Jeśli zależy Ci na mięsnym dodatku w swojej szakszuce z piekarnika, użyj pokrojonej w kostkę wiejskiej kiełbasy lub wędzonego boczku.