Szaszłyk z piersi indyka. Pieczone ziemniaki. Surówka ze szpinaku

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

1

20 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

surówka:

400 gramów

4 sztuki

szaszłyki:

480 gramów

2 sztuki

360 gramów

2 sztuki

4 sztuki

ziemniaki do podania:

8 sztuk

4 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroić w kostkę.

Szaszłyk z piersi indyka. Pieczone ziemniaki. Surówka ze szpinaku - Krok 1

Krok 2

Warzywa umyć i pokroić: paprykę na kawałki, cebulę na grube krążki, pieczarki na połówki, cukinię na grube plastry. Naprzemiennie nadziewać mięso z warzywami na patyczki. Piec w piekarniku 180 °C około 15-20 min.

Szaszłyk z piersi indyka. Pieczone ziemniaki. Surówka ze szpinaku - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki umyć, obrać ze skórki i piec w piekarniku razem z szaszłykami. Upieczone ziemniaki posmarować Florą ProActiv i posypać koperkiem.

Szaszłyk z piersi indyka. Pieczone ziemniaki. Surówka ze szpinaku - Krok 3

Krok 4

Przygotować surówkę: umyć szpinak i pomarańczę. Owoc oprać, usunąć błony i drobno posiekać. Dokładnie wymieszać z szpinak z pomarańcza i skropić cytryną.

Szaszłyk z piersi indyka. Pieczone ziemniaki. Surówka ze szpinaku - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witamin: A, D, E, C, B1, B2, B3, B6, B12, kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej