tarta czereśniowa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

159

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

450 gramów

2.5 szklanki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżka

6 łyżek

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli używamy wiśni mrożonych, należy dzień wcześniej przełożyć je z zamrażalnika do chłodziarki, aby rozmroziły się. Świeże wiśnie należy umyć i wydrylować.

Krok 2

Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli wymieszać razem, dodać pokrojoną KASIĘ i przesiekać razem nożem. Żółtko rozmącić z zimną wodą, dodać do pozostałych składników i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w ściereczkę lub folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1h, aby ciasto odpoczęło.

Krok 3

Wiśnie wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem.

Krok 4

2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną KASIĄ formę, ponakłuwać widelcem i nałożyć nadzienie wiśniowe.

Krok 5

Resztę ciasta rozwałkować, wycinać paski, a następnie ułożyć z nich kratkę na wierzchu ciasta. Wierzch posypać grubym cukrem kryształem.

Krok 6

Piekarnik nagrzać do 200°C i piec ciasto 15 minut (w piekarniku elektrycznym włączyć opcję góra-dół), następie zmniejszyć temperaturę do 160°C (przełączyć na grzanie od dołu) i piec jeszcze ok. 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej