tarta czereśniowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

221

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

6 łyżek

450 gramów

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli używamy wiśni mrożonych, należy dzień wcześniej przełożyć je z zamrażalnika do chłodziarki, aby rozmroziły się. Świeże wiśnie należy umyć i wydrylować.

Krok 2

Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli wymieszać razem, dodać pokrojoną KASIĘ i przesiekać razem nożem. Żółtko rozmącić z zimną wodą, dodać do pozostałych składników i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w ściereczkę lub folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1h, aby ciasto odpoczęło.

Krok 3

Wiśnie wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem.

Krok 4

2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną KASIĄ formę, ponakłuwać widelcem i nałożyć nadzienie wiśniowe.

Krok 5

Resztę ciasta rozwałkować, wycinać paski, a następnie ułożyć z nich kratkę na wierzchu ciasta. Wierzch posypać grubym cukrem kryształem.

Krok 6

Piekarnik nagrzać do 200°C i piec ciasto 15 minut (w piekarniku elektrycznym włączyć opcję góra-dół), następie zmniejszyć temperaturę do 160°C (przełączyć na grzanie od dołu) i piec jeszcze ok. 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • tarta czereśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • tarta czereśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • tarta czereśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • tarta czereśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • tarta czereśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • tarta czereśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • tarta czereśniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej