Tarta ziemniaczana z pieczarkami - z ziemniakami | Przepisy.pl pixel

Tarta ziemniaczana z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

20 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ser również zetrzyj, natkę posiekaj, pieczarki pokrój w plastry.

Krok 2

Przygotuj ciasto Knorr według przepisy z opakowania i usmaż dwa duże placki średnicy patelni - ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krok 3

Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na oliwie. Dodaj pieczarki - smaż chwilę. Wymieszaj z bułką tartą i dopraw do smaku. Wymieszaj z natką.

Krok 4

W okrągłym naczyniu do zapiekania ułóż jeden z placków, posyp tartym serem i przykryj go drugim plackiem.

Krok 5

Na wierzchu ułóż dekoracyjnie plastry ziemniaków a następnie rozprowadź na nich przesmażone pieczarki. Całość posyp parmezanem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika - zapiekaj 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Gulasz à la Stroganoff
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej