Warzywne casserole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

176 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

590 osób wydrukowało

Pobierz pdf

713 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

125 mililitrów

200 mililitrów

75 gramów

1 szczypta

1 łyżka

200 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj ser na tarce. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastr. Po pokrojeniu już ich nie płucz. Cebulę i pora pokrój w piórka, paprykę w cienkie paseczki, marchew pokrój w półplastry, szparagi oczyść z szypułek, odetnij zdrewniałe części, przekrój. Złóż na pół, pokrój w 2-3 cm słupki, Brokuł rozetnij na małe różyczki.

Krok 2

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, pora, paprykę. Gdy się zeszklą, dodaj ziemniaki. Całość smaż, ciągle mieszając, aż ziemniaki zrobią się szkliste, dodaj marchew, brokuły i szparagi, wlej mleko, śmietanę. Dodaj Naturalnie smaczne Knorr, tymianek i gałkę muszkatową. Całość gotuj, mieszając około 2-3 minuty, aż ziemniaki wchłoną część płynu. Do zapiekanki dodaj pokruszony ser feta, dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 3

Wszystkie składniki dobrze sprasuj ze sobą, ściskając je łopatką. Po wierzchu posyp żółtym serem. Całość dokładnie zafoliuj, wstaw do nagrzanego do 190° C piekarnika na 60 minut. Po tym czasie usuń folię, zapiekankę dopiecz jeszcze, aż ser na powierzchni zrobi się złocisty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

1

Opinie o przepisie

  • Monia Dyn

    Monia Dyn, 08.12.2017

    Wg mnie bez sensu pieczenie w folii - folia odbiła ciepło i miałam po godzinie w piekarniku zimne i surowe warzywa. Jak dla mnie ziemniaki powinny iść do tego już wstępnie podgotowane (w wodzie osolonej), a całość zapiekana bez folii, by po tej godzinie wszystko było ciepłe i ugotowane, a ser smacznie roztopiony.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne casserole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne casseroleWarzywne casserole

Casserole jest daniem jednogarnkowym i stanowi rodzaj zapiekanki. Jej przygotowanie jest dość łatwe, może być zatem dobrą propozycją na prosty obiad wegetariański. Bazę wersji z przepisu stanowią ziemniaki – umyte i pokrojone w plasterki. Najlepiej wybrać takie, które cechują się dużą twardością, dzięki temu odpowiednio zmiękną w trakcie zapiekania, ale nie stracą swojego kształtu. Do ziemniaków pasować będzie cebula – zamiast białej możesz użyć szalotki – inaczej nazywanej czosnkiem askalońskim. Charakteryzuje się łagodnym smakiem i może być spożywana w całości. Jeśli ją wybierzesz, do dania wykorzystaj kilka sztuk. Charakterystycznego smaku nadadzą zapiekance zielone szparagi – ich przygotowanie ogranicza się do umycia i odcięcia zdrewniałych końcówek. Poza sezonem z powodzeniem zastąpisz je szpinakiem. Pamiętaj wtedy o użyciu zmiażdżonego czosnku, który dobrze się z nim skomponuje. Przygotowane według kroków przepisu składniki posyp obficie serem – sprawdzi się jego twardy gatunek, np. wegetariańska gouda. Casserole możesz podawać jako samodzielne danie wegetariańskie lub serwować je z różnymi dodatkami. Sprawdzi się np. surówka z czerwonej lub białej kapusty. Warta polecenia jest również sałatka z jarmużu. Koniecznie sprawdź nasz przepis!