Zapiekane pomidory z białym serem
z żytnią grzanką
średnie
355 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
320 gramów
80 gramów
2 opakowania
4 łyżki
8 sztuk
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Do sera twarogowego dodaj przyprawę i drobno pokrojone oliwki. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Umyte pomidory pozbaw gniazd nasiennych, a w ich miejsce włóż nadzienie z sera.

Krok 3
Gotowe pomidory piecz w piekarniku razem z kromkami pieczywa w temp. ok. 180 °C przez ok. 15 minut. Potrawę posyp posiekanym koperkiem.

Krok 4
Pieczywo podawaj z awokado pokrojonymi w plasterki.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B2, B6 i kwasu foliowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane pomidory z białym serem
Zapiekanki - idealne na kolacje, bogate w rozmaite składniki, zwłaszcza warzyw. Aż trudno im się oprzeć! Co powiesz na pomidory zapiekane z białym serem z grzanką? Wzbogać je o ziołowy sos sałatkowy. To bardzo pomysłowy sposób na ciepły i prosty wieczorny posiłek. Warto się skusić!
Dla kogo? Pomidory w takim wydaniu zasmakują każdemu. Miękkie i delikatne warzywa znakomicie czują się w towarzystwie twarogu oraz grzanki. Danie jest bardzo proste do wykonania i bez wątpienia poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik.
Na zdrowie! Tak przygotowana kolacja dostarcza aż 95% dziennego zapotrzebowania RWS (czyli 1,9 mg) na mangan. Co daje nam ten pierwiastek? Wchodzi on w skład enzymów odpowiedzialnych za właściwy przebieg procesu metabolizmu energetycznego węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Oprócz tego mangan spełnia istotną funkcję chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym.
Czy wiesz, że? Ojczyzną pomidorów jest Ameryka Południowa. W Europie początkowo uważano je za roślinę trującą. Nim doceniono kulinarne zastosowanie pomidorów, uprawiano je dla ozdoby. Pomidora do dziś określa się mianem warzywa, pomimo że naukowa kategoryzacja klasyfikuje go jako owoc.