Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

79

870 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2066 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2078 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

200 gramów

180 gramów

50 gramów

1 opakowanie

1.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Zagotuj wodę w garnku. Warzywa umyj, cukinie pokrój w plasterki, brokuły podziel na małe różyczki. Różyczki brokułów włóż do wrzątku i gotuj 2 minuty. Odcedź.

Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami  - Krok 1

Krok 2

Obrany czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej Ramę, dodaj czosnek i po 1 minucie przygotowane warzywa. Smaż przez 4 minuty.

Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami  - Krok 2

Krok 3

W miedzyczasie przygotuj według przepisu sos do zapiekanki Knorr. Pokrój szynkę. Nieugotowany makaron ułóż w naczyniu do zapiekania z połową szynki i polej połową przygotowanego sosu.

Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami  - Krok 3

Krok 4

Na wierzch makaronu wyłóż przesmażone warzywa i posyp reszta szynki.

Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami  - Krok 4

Krok 5

Wszystko polej pozostałą częścią sosu i na wierzchu posyp tartym serem. Zapiekaj około 20 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij folię by ser się zarumienił.

Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami  - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Gabriela Żurkowska

    Gabriela Żurkowska, 29.03.2020

    TAK. Ja bym dorzuciła trochę posiekanej papryczki chili :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid  Kret

    Dawid Kret, 10.02.2020

    pyszne nic dodać nic ująć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jadwigapiorecka@gmail.com Piorecka

    jadwigapiorecka@gmail.com Piorecka , 21.02.2018

    bardzo smaczna i pożywna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami to doskonały sposób na pożywny obiad. Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Na początek podgotuj lekko różyczki brokuła i przełóż je na patelnię wraz z pokrojoną cukinią oraz drobno posiekanym czosnkiem. Podsmaż warzywa niezbyt mocno, żeby pozostały delikatnie twarde. Wtedy Twoja zapiekanka nie straci właściwej konsystencji. Podczas smażenia warzyw, pokrój szynkę w paski. W naczyniu żaroodpornym ułóż makaron. Do zapiekanek bardzo dobrze nadają się rurki oraz kolanka. Następnie warstwowo pokryj makaron częścią sosu i dodatkami. Pozostałość wykorzystasz do polania wierzchu pożywnej zapiekanki. Dodaj dwie garści sera żółtego, np. Tylżyckiego. Początkowo zapiekaj wszystko pod folią aluminiową, żeby nie przypalić sera i by pozostał on ciągnący. Zdejmij ją dopiero pod koniec pieczenia, by wierzch lekko się zarumienił. Przed podaniem udekoruj całość pomidorkami koktajlowymi albo świeżymi ziołami, np. bazylią lub posiekaną pietruszką. Zioła nadadzą potrawie nieco koloru i sprawią, że zapiekanka będzie się wspaniale prezentowała na stole.