Zapiekanka z brokułami i kurczakiem
oraz mozzarellą
łatwe
1456 osób zapisało

Składniki
0.5 sztuki
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
1 sztuka
100 mililitrów
400 mililitrów
125 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś umyj i osusz, a następnie posmaruj oliwą i posyp przyprawą Knorr. Pierś usmaż na grillu, a następnie pokrój w cienkie paski.

Krok 2
Brokuły pokrój na małe różyczki i sparz krótko we wrzącej wodzie, następnie odcedź.

Krok 3
Ugotowane brokuły przełóż do miski i wymieszaj z kawałkami kurczaka. Przygotuj kremowy sos, mieszając zawartość opakowania Knorr w rondelku ze śmietaną i wodą, a następnie zagotuj. Gotowy, aromatyczny sos wymieszaj w misce z brokułami i kurczakiem.

Krok 4
Wszystko razem przełóż do naczynia żaroodpornego, a wierzch zapiekanki posyp pokrojonym w kostkę serem. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 200°C przez 15 minut. Zapiekankę podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Z dowolnych warzyw przygotuj dekorację, która spodoba się dzieciom.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z brokułami i kurczakiem
Koniecznie zapisz przepis na tę zapiekankę, jeżeli poszukujesz inspiracji na szybkie i nieskomplikowane danie obiadowe. Składa się ono z samych pysznych składników, które doskonale się ze sobą komponują: soczystych kawałków kurczaka, delikatnego brokułu i kremowej mozzarelli. Zanim zaczniesz grillować filet z piersi kurczaka, natrzyj go oliwą z oliwek i przyprawą do drobiu. Usmażone na patelni grillowej mięso przestudź i pokrój na cienkie paski. Brokuł podziel na niewielkie różyczki i zblanszuj, zanurzając na chwilę we wrzącej wodzie. Smak tej potrawy świetnie uzupełni gęsty, kremowy sos, który przygotujesz z kwaśnej śmietany wymieszanej z błyskawicznym sosem serowym w proszku. Kurczak i brokuły umieść w osobnym naczyniu, zalej śmietanowym sosem i dokładnie wymieszaj. Następnie połącz całość z jajkiem. Składniki przełóż do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu zapiekanki rozsyp kawałki mozzarelli. Naczynie przykryj folią aluminiową, aby wierzch potrawy nie wysechł podczas pieczenia. Gotowe danie serwuj na ciepło.