Zawijaniec

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

55 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

184 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

227 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżeczek

500 gramów

130 gramów

1 sztuka

250 gramów

masa:

250 gramów

100 gramów

1 sztuka

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj farsz mieszając składniki.

Krok 2

Kasię, proszek do pieczenia, mąkę, cukier, jajko i serek homogenizowany wymieszaj mikserem w misce.

Krok 3

Następnie wyjmij ciasto i podsypując mąką zagnieć, aż do uzyskania gładkiej, sprężystej masy.

Krok 4

Rozwałkuj ciasto na 2 kwadraty 40x40 cm podsypując mąką.

Krok 5

Rozprowadź farsz po całej powierzchni ciast.

Krok 6

Następnie zawiń osobno każde z nich i włóż zawijarńe do wysmarowanych tłuszczem foremek.

Krok 7

Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz około 50 minut.

2

Opinie o przepisie

  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Witamy! W takiej sytuacji najlepiej zastąpić serek jogurtem, ale takim z większą zawartością tłuszczu niż zwykły jogurt naturalny. Polecamy jogurt typu greckiego lub bałkańskiego. Pozdrawiamy, Redakcja Moje Ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliweeh nibyVLOG

    Oliweeh nibyVLOG

    Witam. A jeśli nie posiadam serka homigenizowanego to moge zastąpić to śmietaną lub mlekiem w proszku?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - ZawijaniecZawijaniec

Ciasto zawijaniec ma kształt rolady i jest wypełnione słodkim, chrupiącym nadzieniem z orzechów laskowych. Chociaż wypiek ten prezentuje się bardzo efektownie, wbrew pozorom jego przygotowanie wcale nie jest pracochłonne. Do przyrządzenia ciasta będziesz potrzebować mąki pszennej, jajek, kostki do pieczenia oraz cukru. Ważnym dodatkiem jest także serek homogenizowany, dzięki któremu ciasto będzie delikatniejsze. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera, a gdy się połączą, wyjmij je z miski i wyrób na gładkie, sprężyste ciasto. Następnie podsyp je odrobiną mąki i rozwałkuj na dwa kwadratowe placki. Na ich powierzchni rozprowadź nadzienie przygotowane ze zmielonych orzechów laskowych, jajka, wody oraz cukru, najlepiej trzcinowego. Smak nadzienia możesz wzbogacić szczyptą cynamonu. Posmarowane placki zwiń w roladę i piecz przez około godzinę w wysmarowanych tłuszczem foremkach. Upieczone i przestudzone zawijańce możesz polać lukrem i udekorować bakaliami. Przekonaj się, jakie to łatwe.