PRZEPISY.PL

Pyszne i zdrowe ryby z włoszczyzną i mocnym, pachnącym rosołem czyli zupę rybną warto przygotować nie tylko od święta.

Zupa rybna - autor: przepisy.pl

Zupa rybna

  • 60
  • 6
  • Średnie
  • 0
164
osoby dodały do Mniamlisty
164
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • głowa, kręgosłup, ogon dużego karpia albo cały mały karp1 szt
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr1 szt
  • kromki chleba bez skórki4 szt
  • drobno posiekana marchew60 gr
  • drobno posiekany seler60 gr
  • śmietana kremówka250 ml
  • kasza manna2 łyżki
  • mąka2 łyżki
  • zmielony czarny pieprz1 szczypta
  • żółtko1 szt
  • masło4 łyżki
  • olej do smażenia1 łyżka
Zupa rybna – krok 1

Krok 1

Usuń z głowy karpia oczy i skrzela. Umytą głowę i pozostałe kawałki ryby włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody, dodaj kostkę Knorr i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut.
Zupa rybna – krok 2

Krok 2

Przelej wywar przez sito do innego garnka. Obierz ugotowaną głowę, kawałki mięsa odkładaj do oddzielnego garnka.
Zupa rybna – krok 3

Krok 3

Rozgrzej na patelni łyżkę masła i usmaż na rumiano seler i marchewkę. Włóż warzywa do garnka z mięsem z głowy.
Zupa rybna – krok 4

Krok 4

Na tej samej patelni stop następną łyżkę masła (należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa) i wsyp kaszę mannę. Podsmaż, dosyp mąkę, dodaj resztę masła i smaż przez chwilę na niewielkim ogniu.
Zupa rybna – krok 5

Krok 5

Dodaj ubitą śmietanę i żółtko, starannie wymieszaj. Dolej trochę wywaru z ryb i wciąż podgrzewając na małym ogniu, mieszaj do zgęstnienia.
Zupa rybna – krok 6

Krok 6

Wlej do garnka z rybą i warzywami, dolej resztę wywaru i podgrzej, nie zagotowując. Zupę podawaj z grzankami z bułki, podsmażonymi na maśle.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulion na włoszczyźnie KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

53
osoby dodały do Mniamlisty
45''
2
Łatwe
234
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Średnie
112
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Średnie
130
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Średnie