Zupa z soczewicą i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z soczewicą i szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej margarynę i zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż chwilę razem. Dodaj soczewicę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Krok 2

Przygotuj bulion - wlej 1 l wody i zagotuj. Dodaj bulionetkę, zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy soczewica oraz ziemniaki będą miękkie.

Krok 3

Na koniec włóż do zupy liście szpinaku i gotuj jeszcze 5 minut. Gotową zupę dopraw do smaku według własnego uznania, podawaj z chrupiącymi grzankami z bagietki.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do takiej zupy możesz dodać również kawałki świeżego łososia a zupa nabierze zupełnie innego charakteru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z soczewicą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z soczewicą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z soczewicą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z soczewicą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z soczewicą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z soczewicą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z soczewicą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z soczewicą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pejzanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej