Dania i potrawy z orzechami włoskimi | Przepisy.pl pixel

Przepisy na dania i potrawy z orzechami włoskimi

161 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orzechy włoskieOrzechy włoskie

Słodko-gorzkie, o tłustawej konsystencji, ukryte pod grubą łupinką… Mowa o orzechach włoskich! Choć w swoim kształcie przypominają nieco dwie półkule mózgu, nie trzeba długo myśleć, by wpaść na pomysł ciekawej potrawy z ich wykorzystaniem. W naszym zestawieniu znajdziesz bez liku takich przepisów. Dodawaj orzechy włoskie zarówno do słodkich, jak i słonych dań, takich jak ciasta, musli, potrawki bądź dressingi. Możliwości na potrawy z orzechami włoskimi jest naprawdę wiele! Którą z nich dziś wybierasz?

Dla kogo?

W wyjątkowym smaku orzechów włoskich z pewnością zasmakują wielbiciele bakaliowych dodatków. Wypróbuj znakomity przepis na polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką albo tosty z rukolą i kozim serem. Orzechy włoskie w każdym z tych przepisów będą kropką nad i. Dla każdego coś dobrego!

Na jaką okazję?

Orzechy włoskie pasują do mnóstwa okazji. Na święta i na co dzień. Jeśli potrzebujesz w swojej kuchni urozmaicenia, postaw na przepis na zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Z kolei, jeśli chcesz wykonać danie tradycyjne, zaserwuj swojski kulebiak z kiszoną kapustą. Będzie pysznie!

Czy wiesz, że?

Orzechy włoskie są prawdopodobnie najstarszym znanym ludzkości jedzeniem pochodzącym z drzew. Co ciekawe – źródła historyczne wskazują na spożycie tych orzechów już 10 000 lat temu! Dziś uprawiane są w wielu miejscach na świecie – chociażby w Chinach, Turcji, Iranie, Meksyku i Stanach Zjednoczonych.

Dla urozmaicenia

Orzechy włoskie doskonale czują się w towarzystwie rozmaitych serów. Ich smak wyśmienicie komponuje się zwłaszcza z serami pleśniowymi, mozzarellą czy serem kozim. Palce lizać!