Przepisy na dania i potrawy z orzechami włoskimi
161 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Orzechy włoskie
Słodko-gorzkie, o tłustawej konsystencji, ukryte pod grubą łupinką… Mowa o orzechach włoskich! Choć w swoim kształcie przypominają nieco dwie półkule mózgu, nie trzeba długo myśleć, by wpaść na pomysł ciekawej potrawy z ich wykorzystaniem. W naszym zestawieniu znajdziesz bez liku takich przepisów. Dodawaj orzechy włoskie zarówno do słodkich, jak i słonych dań, takich jak ciasta, musli, potrawki bądź dressingi. Możliwości na potrawy z orzechami włoskimi jest naprawdę wiele! Którą z nich dziś wybierasz?
Dla kogo?
W wyjątkowym smaku orzechów włoskich z pewnością zasmakują wielbiciele bakaliowych dodatków. Wypróbuj znakomity przepis na polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką albo tosty z rukolą i kozim serem. Orzechy włoskie w każdym z tych przepisów będą kropką nad i. Dla każdego coś dobrego!
Na jaką okazję?
Orzechy włoskie pasują do mnóstwa okazji. Na święta i na co dzień. Jeśli potrzebujesz w swojej kuchni urozmaicenia, postaw na przepis na zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Z kolei, jeśli chcesz wykonać danie tradycyjne, zaserwuj swojski kulebiak z kiszoną kapustą. Będzie pysznie!
Czy wiesz, że?
Orzechy włoskie są prawdopodobnie najstarszym znanym ludzkości jedzeniem pochodzącym z drzew. Co ciekawe – źródła historyczne wskazują na spożycie tych orzechów już 10 000 lat temu! Dziś uprawiane są w wielu miejscach na świecie – chociażby w Chinach, Turcji, Iranie, Meksyku i Stanach Zjednoczonych.
Dla urozmaicenia
Orzechy włoskie doskonale czują się w towarzystwie rozmaitych serów. Ich smak wyśmienicie komponuje się zwłaszcza z serami pleśniowymi, mozzarellą czy serem kozim. Palce lizać!