Babeczki reniferki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

13

273 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

150 gramów

300 gramów

35 gramów

dekoracja:

24 sztuki

24 sztuki

12 sztuk

25 gramów

przygotujesz szybciej z:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyłóż formę do muffinek papilotkami i nagrzej piekarnik do temperatury 160°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Włóż wszystkie składniki na babeczki do dużej miski i ubij dokładnie do otrzymania jednolitej masy.

Babeczki reniferki - Krok 1

Krok 2

Włóż ciasto do papilotek i piecz w piekarniku przez 20 minut, aż babeczki uzyskają złoty kolor i staną się sprężyste.

Babeczki reniferki - Krok 2

Krok 3

Wyłóż babeczki na kratkę i zostaw do całkowitego wystygnięcia.

Babeczki reniferki - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem, ubijając Kasię, cukier puder i 10 g kakao. Podziel krem na dwie miski w stosunku 2 do 1. Do większej porcji dodaj jeszcze 25 g kakao i dobrze wymieszaj.

Babeczki reniferki - Krok 4

Krok 5

Rozłóż na babeczkach ciemniejszy krem czekoladowy i rozsmaruj nożem.

Babeczki reniferki - Krok 5

Krok 6

Na każdą babeczkę nałóż łyżeczkę jaśniejszego kremu i, używając szpatułki lub tylnej części łyżki, uformuj pyszczek renifera.

Babeczki reniferki - Krok 6

Krok 7

Przygotuj gęsty lukier, mieszając 25 g cukru pudru z kilkoma kroplami wody. Nałóż po dwie krople lukru na każdą babeczkę, aby zrobić oczy. Źrenice zrób z groszków czekoladowych i narysuj maleńkie błyski w oczach przy użyciu lukru.

Babeczki reniferki - Krok 7

Krok 8

Następnie zrób czerwone nosy z drażetek czekoladowych i poroże z dwóch precelków. Podaj na stół.

Babeczki reniferki - Krok 8

Krok 9

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

Babeczki reniferki - Krok 9
Moje Ciasto

Dobra rada:

Nieudekorowane babeczki nadają się do mrożenia. Aby przygotować babeczki czekoladowe zamiast waniliowych, po prostu nie dodawaj ekstraktu waniliowego i zastąp 30 g mąki dodaj kakao w proszku.

2

Opinie o przepisie

  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska

    Patrząc na poziom przepisów to i tak gratulacje za to że nie kazali kupić tych gotowcow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • webek webek

    webek webek

    Zrobiłem; okej łatwe. Wyobraźcie sobie górną warstwę babeczek; cukier, margaryna i kakao --> smakuje marnie. 20min pieczenia spodu babeczek w 160 stopniach to zdecydowanie za mało; przy termoobiegu po 20min ciasto w środku babeczki jest płynne. Wizualnie ktoś przygotował je ciekawie ale od strony składników marność nad marnościami. Nie polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki reniferki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki reniferki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki reniferki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki reniferki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki reniferki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki reniferki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki reniferki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki reniferkiBabeczki reniferki

Babeczki reniferki to dobra propozycja na słodką przekąskę w czasie świąt Bożego Narodzenia. Dzięki nietypowej dekoracji, która upodabnia te wypieki do reniferów, są nie tylko smaczne, ale i przyciągają uwagę swoim ciekawym wyglądem. Wykorzystaj do ich przygotowania krem na bazie kostki do pieczenia oraz gorzkiego kakao. Wmieszaj w niego cukier puder, waniliowy lub kilka łyżek miodu, aby całość była słodka. Opcjonalnie zamiast po kakao sięgnij po czekoladę w proszku lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Do wykonania ozdoby przydatne będą także chrupiące precelki, groszki czekoladowe, czerwone drażetki lub bakalie. Zrobisz z nich nosek, oczy oraz uszy zwierzaka. Ciasto na babeczki przyrządź dokładnie, łącząc ze sobą: jajka, mąkę (mieszaną lub samorosnącą), kostkę do pieczenia oraz aromatyczne olejki, np. migdałowy, cytrynowy lub waniliowy. Ciasto piecz w specjalnej formie do muffinek, wyłożonej kolorowymi papilotami i dekoruj dopiero po ostygnięciu. Co sądzisz o tej słodkiej, świątecznej propozycji?