Przepisy na Ciasta i ciasteczka na święta
70 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Ciasta i ciasteczka na święta
Święta Bożego Narodzenia powinny pachnieć cynamonem, miodem i skórką pomarańczy. W tym wyjątkowym czasie królują przede wszystkim takie ciasta świąteczne jak pierniki, serniki oraz makowce.
Dla kogo?
Ciasta na Boże Narodzenie stanowią kluczowy element przygotowań. Zaczyna się je od zagniatanego wcześniej piernika. Podstawową, najprostszą wersję piernika przygotujesz z: mąki, margaryny, proszku do pieczenia, jajek, cukru, kakao i charakterystycznej w smaku oraz zapachu przyprawy do pierników. Miód zdecydowanie wzbogaci smak całości. Dokładne wymieszanie ze sobą składników sprawi, że zyskasz gładką i spójną masę. Wystarczy przełożyć ją do podłużnej formy oraz upiec. Taki piernik możesz dodatkowo udekorować polewą z czekolady. Spróbuj samodzielnie ją przygotować z utartych z kakao i cukrem jajek. Ewentualnie rozpuść swoją ulubioną czekoladę. Do polewy można dodać też powidła śliwkowe oraz słodką śmietankę. Dzięki temu nabierze ona słodko-cierpkiego smaku i będzie nadawać się jako krem do przełożenia placka. Poza ciastem piernikowym, które niewątpliwie jest ciastem świątecznym, rekomendujemy także ciasteczka piernikowe. Zaangażuj do przygotowywania wyjątkowych ciast na święta maluchy, które będą wycinać serca, gwiazdki i choinki za pomocą różnorodnych foremek.
Na jaką okazję?
Jeśli szukasz wyjątkowego ciasta na święta, jesteś we właściwym miejscu. Nadszedł bowiem czas na serniki! Są one nie tylko smaczne, ale pozwalają na dowolne modyfikacje i urozmaicenia. Przyrządza się je na bazie dokładnie zmielonego twarogu albo serków homogenizowanych. Jako spód służy im biszkopt lub gotowe biszkopciki. Jako dodatek do nich możesz wykorzystać świeże lub suszone owoce. Sprawdzą się także te z puszki, które należy jedynie dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić.
Czy wiesz, że?
Serniki to takie ciasta świąteczne, które okazują się pyszne również z galaretkami, orzechami i rodzynkami. Nie wahaj się więc przed dodaniem swoich ulubionych składników. Wszystko zależy od twojego pomysłu! Natomiast podstawą makowca, poza ciastem drożdżowym, jest masa makowa. Nadzienie to przyrządź samodzielnie ze zmielonego maku, dodatku mleka, cukru i mąki. Jeśli chcesz, by miało bardziej wyrazisty smak, dodaj też skórkę z cytryny lub pomarańczy. Upiecz ciasto w uniwersalnej, prostokątnej formie lub przygotuj atrakcyjną roladę.
Dla urozmaicenia:
Przejrzyj nasze przepisy ciasta świąteczne, sprawdź potrzebne składniki i ciesz się wyjątkowymi wypiekami – niekoniecznie tylko od święta! Każdy przepis możesz dopasować do siebie – jeśli wolisz owoce kandyzowane od tych z puszki, wymień je! Migdały zamiast orzechów laskowych? Żaden problem! Niech Boże Narodzenie pachnie ciastami stworzonymi przez ciebie!