Babeczki reniferki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

13

274 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

babeczki:

150 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

150 gramów

krem:

150 gramów

300 gramów

35 gramów

dekoracja:

24 sztuki

24 sztuki

12 sztuk

25 gramów

przygotujesz szybciej z:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyłóż formę do muffinek papilotkami i nagrzej piekarnik do temperatury 160°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Włóż wszystkie składniki na babeczki do dużej miski i ubij dokładnie do otrzymania jednolitej masy.

Babeczki reniferki - Krok 1

Krok 2

Włóż ciasto do papilotek i piecz w piekarniku przez 20 minut, aż babeczki uzyskają złoty kolor i staną się sprężyste.

Babeczki reniferki - Krok 2

Krok 3

Wyłóż babeczki na kratkę i zostaw do całkowitego wystygnięcia.

Babeczki reniferki - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem, ubijając Kasię, cukier puder i 10 g kakao. Podziel krem na dwie miski w stosunku 2 do 1. Do większej porcji dodaj jeszcze 25 g kakao i dobrze wymieszaj.

Babeczki reniferki - Krok 4

Krok 5

Rozłóż na babeczkach ciemniejszy krem czekoladowy i rozsmaruj nożem.

Babeczki reniferki - Krok 5

Krok 6

Na każdą babeczkę nałóż łyżeczkę jaśniejszego kremu i, używając szpatułki lub tylnej części łyżki, uformuj pyszczek renifera.

Babeczki reniferki - Krok 6

Krok 7

Przygotuj gęsty lukier, mieszając 25 g cukru pudru z kilkoma kroplami wody. Nałóż po dwie krople lukru na każdą babeczkę, aby zrobić oczy. Źrenice zrób z groszków czekoladowych i narysuj maleńkie błyski w oczach przy użyciu lukru.

Babeczki reniferki - Krok 7

Krok 8

Następnie zrób czerwone nosy z drażetek czekoladowych i poroże z dwóch precelków. Podaj na stół.

Babeczki reniferki - Krok 8

Krok 9

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

Babeczki reniferki - Krok 9
Moje Ciasto

Dobra rada:

Nieudekorowane babeczki nadają się do mrożenia. Aby przygotować babeczki czekoladowe zamiast waniliowych, po prostu nie dodawaj ekstraktu waniliowego i zastąp 30 g mąki dodaj kakao w proszku.

2

Opinie o przepisie

  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska , 05.12.2019

    Patrząc na poziom przepisów to i tak gratulacje za to że nie kazali kupić tych gotowcow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • webek webek

    webek webek , 16.12.2016

    Zrobiłem; okej łatwe. Wyobraźcie sobie górną warstwę babeczek; cukier, margaryna i kakao --> smakuje marnie. 20min pieczenia spodu babeczek w 160 stopniach to zdecydowanie za mało; przy termoobiegu po 20min ciasto w środku babeczki jest płynne. Wizualnie ktoś przygotował je ciekawie ale od strony składników marność nad marnościami. Nie polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki reniferki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki reniferki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki reniferki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki reniferki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki reniferki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki reniferki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki reniferki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki reniferkiBabeczki reniferki

Babeczki reniferki to dobra propozycja na słodką przekąskę w czasie świąt Bożego Narodzenia. Dzięki nietypowej dekoracji, która upodabnia te wypieki do reniferów, są nie tylko smaczne, ale i przyciągają uwagę swoim ciekawym wyglądem. Wykorzystaj do ich przygotowania krem na bazie kostki do pieczenia oraz gorzkiego kakao. Wmieszaj w niego cukier puder, waniliowy lub kilka łyżek miodu, aby całość była słodka. Opcjonalnie zamiast po kakao sięgnij po czekoladę w proszku lub czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Do wykonania ozdoby przydatne będą także chrupiące precelki, groszki czekoladowe, czerwone drażetki lub bakalie. Zrobisz z nich nosek, oczy oraz uszy zwierzaka. Ciasto na babeczki przyrządź dokładnie, łącząc ze sobą: jajka, mąkę (mieszaną lub samorosnącą), kostkę do pieczenia oraz aromatyczne olejki, np. migdałowy, cytrynowy lub waniliowy. Ciasto piecz w specjalnej formie do muffinek, wyłożonej kolorowymi papilotami i dekoruj dopiero po ostygnięciu. Co sądzisz o tej słodkiej, świątecznej propozycji?