Ciasta czekoladowe - przepisy z kremem i owocami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta czekoladowe

31 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta czekoladoweCiasta czekoladowe

Trudno oprzeć się czekoladzie. Nic dziwnego, że tak bardzo popularne są ciasta i ciastka z jej dodatkiem. Najczęściej używa się jej do przygotowania kremów, polew oraz nadzienia. Posłuży Ci także jako dodatek do wielu smacznych deserów. Na początek: biszkoptów. Zazwyczaj przygotowuje się je z mąki, utartych z cukrem jajek i margaryny. Taką masę biszkoptową z łatwością możesz urozmaicić wybranymi dodatkami. Wystarczy do jej części dołączyć kakao, a następnie warstwowo ułożyć całość w brytfance i upiec. Dzięki temu uzyskasz dwukolorowy biszkopt, który możesz podać z lukrem lub polewą czekoladową. Poza tym to także dobra baza dla stworzenia tortu. Wymaga jedynie uzupełnienia ulubionym kremem. Jeśli chcesz, by był w pełni czekoladowy, przyrządź go z dowolnego rodzaju czekolady oraz słodkiej śmietanki. Tort podawaj oprószony wiórkami kokosowymi i czekoladowymi. Aby zrobić te drugie, wystarczy zetrzeć kostki czekolady na tarce. Najpopularniejszym i najbardziej charakterystycznym ciastem czekoladowym jest brownie. Powinno się w nim znaleźć dużo kakao oraz czekolady. Gotowe ciasto musi mieć zwartą strukturę i być wilgotne w środku. Możesz podawać je z bitą śmietaną, polewą czekoladową, kwaskowatymi lodami oraz różnymi owocami, np. malinami, jagodami, porzeczkami, truskawkami. Czekolada świetnie sprawdzi się również jako dodatek do masy serowej w sernikach. Postępuj z nią podobnie, jak w przypadku dwukolorowych biszkoptów. Część masy serowej wzbogać o kakao oraz cukier. Ewentualnie po prostu pokrusz lub zetrzyj czekoladę i dodaj ją do sernika. Daj się skusić i wybierz swój ulubiony przepis na ciasto czekoladowe. Ciasto mozaikowe, placek czekoladowy z gruszką, brownie z kaszy jaglanej z orzechami włoskimi, świąteczny tort czekoladowy Rudolf, tort Sacher, ciasto czekoladowe z pianką cytrynowo-imbirową, murzynek ze śliwkami – to tylko kilka z naszych pysznych propozycji na czekoladowe słodkości. Który z nich stanie się Twoim ulubionym? Wypróbuj je i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.