Carbonara z brokułami

i szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

432 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

415 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

150 gramów

200 gramów

250 mililitrów

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły sparz krótko we wrzącej wodzie. Szparagi oczyść i pokrój w 2 cm kawałki.

Krok 2

Przygotuj sos carbonara z warzywami: w rondlu rozpuść margarynę i podgrzej przygotowane warzywa, wlej śmietanę oraz 50 ml wody, dodaj Fix Knorr i zagotuj.

Krok 3

Makaron ugotuj al dente, dołóż do sosu i gotuj na wolnym ogniu 2-3 minuty.

Krok 4

Przed podaniem dodaj jeszcze otartą skórkę z cytryny. Gotowy makaron nałóż na talerze, posyp startym parmezanem i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast parmezanu możesz użyć zwykłego żółtego sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carbonara z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carbonara z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carbonara z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carbonara z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carbonara z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carbonara z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carbonara z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carbonara z brokułamiCarbonara z brokułami

Dzięki przepisowi na makaron carbonara z brokułami i szparagami, na Twoim talerzu będzie bardzo zielono. Przygotowując to danie, brokuły tylko delikatnie sparz wrzącą wodą, by pozostały chrupiące. Natomiast kupując szparagi, zwróć uwagę na ich wygląd – główki szparagów powinny być ściśle zamknięte, a całe warzywa powinny mieć jędrną i sprężystą strukturę. Przed przyrządzaniem, szparagi należy umyć i osuszyć. Nie zapomnij odciąć ich zdrewniałych końcówek. Całość gotuj pod przykryciem, co jakiś czas sprawdzając, czy szparagi są już dostatecznie miękkie. Pamiętaj, że nie wolno ich rozgotować. Makaron carbonara z brokułami i szparagami podawaj na głębokich talerzach, najlepiej posypany startym parmezanem lub serem gouda. Jeśli chcesz urozmaicić danie, zrób dodatkowo sałatkę z pomidorów, mozzarelli i bazylii. Do dekoracji użyj świeżych listków bazylii. Danie najlepiej smakuje gorące, serwowane tuż po przygotowaniu. Wypróbuj nasz przepis na smaczny makaron carbonara z brokułami i szparagami.