
Składniki
200 gramów
150 gramów
150 gramów
80 gramów
1 łyżka
0.25 łyżeczki
sos:
300 gramów
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Warzywa umyj i obierz. Pokrój bardzo cienko w długie plastry.

Krok 2
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej przygotowane warzywa.

Krok 3
Skrop je delikatnie oliwą i posyp przyprawą Knorr.

Krok 4
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 20 minut, aż warzywa będą lekko przypieczone na brzegach.

Krok 5
W międzyczasie przygotuj sos: jogurt naturalny wymieszaj z posiekaną pietruszką i czosnkiem. Chrupkie warzywa maczaj w sosie czosnkowo – koperkowym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chrupiąca przekąska
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Kolejna z naszych dietetycznych propozycji na drugie śniadanie to dowód na to, że warzywa mogą stanowić atrakcyjną przekąskę. Sprawdź i przygotuj je w postaci chrupiących plasterków. Jedną z podstaw fit diety jest różnorodność – postaw na nią i Ty. Przygotuj buraki, marchewki, korzeń pietruszki i selera, pokrój w plastry albo grube słupki – w ten sposób otrzymasz warzywne frytki. Skrop je oliwą i dopraw do smaku. Sprawdzi się przyprawa do dań grillowanych, a także suszone zioła prowansalskie. Tak przygotowana mieszanka to prawdziwa witaminowa bomba. Warzywa korzeniowe są niskokaloryczne, obniżają ciśnienie krwi i przyspieszają metabolizm. Pieczenie to bardzo dobry sposób na ich przygotowanie. W przeciwieństwie do gotowania, nie wypłukuje witamin, a dodatkowo nadaje im chrupkości i złocistego koloru. Po włożeniu ich do piekarnika, przygotuj gęsty sos na bazie jogurtu naturalnego 2%. Połącz go z czosnkiem oraz natką pietruszki. Podawaj w osobnej miseczce, albo polej nim każdą porcję pieczonych warzyw. Życzymy smacznego.







































