Ciasto cytrynowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

13

98 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

kruche ciasto:

300 gramów

100 gramów

2 sztuki

masa cytrynowa:

0.5 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

1.5 sztuki

1.5 sztuki

beza:

2 sztuki

0.75 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wykleić ciastem spód blachy oraz brzegi do wysokości 3 cm.

Krok 2

Nakłuć całość widelcem i odstawić do zamrażarki na 10-15 min.

Krok 3

Masa: Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do rondla. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować około 2 min.

Krok 4

Odstawić do ostudzenia. Jak ostygnie, dodać 3 żółtka i dokładnie wymieszać. Całość powinna być gęsta.

Krok 5

Beza: Z 2 białek ubijamy pianę. Jak piana będzie twarda, dodać do niej ¾ szklanki cukru. Ubijać mikserem kolejne 4 minuty. Masa powinna być gęsta i lekko leista.

Krok 6

Spód ciasta piec w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach C. Wyjąć. Nałożyć na spód ostudzoną masę cytrynową. Dokładnie rozsmarować. Nałożyć na górę masę na bezę. Całość włożyć do piekarnika na około 35-40 minut. Po pierwszych 15 minutach zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150-160 stopni (żeby beza się nie przypaliła). Aby upewnić się że ciasto jest gotowe, przed wyjęciem go z piekarnika można lekko popukać w bezę. Jak będzie twarda to znaczy, że ciasto można już wyjmować. Przed zjedzeniem ostudzić – aby nie rozlała się nam masa cytrynowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto cytrynowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto cytrynoweCiasto cytrynowe

Kruchy, wyrazisty spód ze słodką masą i chrupiącą bezą to propozycja na pyszne ciasto cytrynowe. Wypiek sprawdzi się przy wielu okazjach. Jest bardzo delikatny i świetnie smakuje podany ze świeżymi owocami. Ciasto cytrynowe przyrządza się na kruchym spodzie, który przed pieczeniem należy odstawić na jakiś czas do lodówki. Na masę cytrynową składają się cukier, mąka ziemniaczana, woda, sok i skórka z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około dwie minuty. Po ostudzeniu dodaj jeszcze żółtka. Masa powinna być gładka i dość gęsta. Wyłóż ją na kruchy spód i przykryj pianą z białek ubitą z cukrem. Po upieczeniu pamiętaj o tym, by dobrze wystudzić ciasto cytrynowe. Masa będzie wtedy odpowiednio zwarta. Wypiek podawaj jako poobiedni deser lub serwuj jako dodatek do kawy. Udekoruj go miętą oraz plastrami cytryny. W ten sposób uatrakcyjnisz całość i podkreślisz cytrusowy smak ciasta. Jeśli chcesz je przygotować, zapoznaj się z podanym przepisem i zacznij pieczenie!