Ciasto czekoladowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

110

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

125 gramów

30 gramów

80 gramów

1 łyżeczka

40 gramów

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wysmaruj podłużną foremkę Kasią i wstaw do lodówki, żeby trochę stwardniała.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 210 C.

Krok 3

Wbij do miski jajko, dosyp cukru i dolej oleju.

Krok 4

Mieszaj wszystko trzepaczką przez kilka minut (albo szybciej – mikserem, ale na małych obrotach).

Krok 5

Dodaj kakao, przesianą mąkę i drożdże.

Krok 6

Ubij wszystko energicznie tak, żeby powstała jednolita masa.

Krok 7

Na końcu dolej mleka i śmietany.

Krok 8

Przełóż masę do wysmarowanej wcześniej Kasią formy.

Krok 9

Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut w temperaturze 210 stopni.

Krok 10

Następnie zmniejsz ją do 160 C i pozostaw na 40-50 minut.

Krok 11

Wyjmij ciasto z foremki. Dzięki Kasi nie powinno przywrzeć do formy, jednak gdy tak się stanie, delikatnie podważ boki nożem i wyjmij ciasto.

Krok 12

Przełóż na deskę lub kratkę i pozostaw do ostudzenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej