Ciasto czekoladowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

40

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 szklanki

250 gramów

3 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 łyżka

6

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier, wodę i kakao umieścić w rondelku.

Krok 2

Całość gotować przez około 10 minut.

Krok 3

Zestawić z ognia, dodawać kolejno (nie przerywając mieszania): jaja, mąkę, proszek do pieczenia i aromat do ciast.

Krok 4

Przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanej Kasią i wysypanej mąką podłużnej foremki o wymiarach 25 x 10 cm.

Krok 5

Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C przez około 40-45 minut.

Krok 6

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Klasyczna zupa cebulowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe

Czekolada to nieodłączny składnik wielu popularnych deserów i wypieków. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, a na przygotowanie ciasta nie masz zbyt dużo czasu, przygotuj je według tego przepisu. Jest to wypiek smaczny i puszysty. Możesz go potraktować zarówno jako słodkie drugie śniadanie do pracy, dodatek do kawy, jak i przekąska na przyjęcie. Jeżeli chcesz urozmaicić nieco ciasto, dodaj do niego dwie łyżki dżemu, np. z czarnej porzeczki. Po przygotowaniu przełóż całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz przez około 40 minut w temp. 180° C. Po tym czasie wyjmij je i zostaw na kilka minut do wystygnięcia. Gotowe ciasto czekoladowe możesz oprószyć cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą (kajmakową czy czekoladową). Tę drugą przygotujesz, rozpuszczając ulubiony rodzaj czekolady w tzw. kąpieli wodnej. Na koniec posyp ciasto kolorową posypką, świeżymi owocami czy ulubionymi bakaliami. Sprawdzą się szczególnie orzechy włoskie, prażone migdały i kandyzowana skórka pomarańczy.