Ciasto Czekoladowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

75

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

150 gramów

5 sztuk

1 łyżka

175 gramów

mus:

100 gramów

100 gramów

3 sztuki

2 łyżeczki

115 gramów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Krok 2

Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm wysmarować Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 3

Spód: W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić Kasię z czekoladą. Jeśli nie masz takiego rondelka, umieść czekoladę i Kasię w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą.

Krok 4

Ostudzić.

Krok 5

Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.

Krok 6

Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.

Krok 7

Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut.

Krok 8

Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem, moje ciasto opadło jeszcze będąc w piekarniku).

Krok 9

Nie wyjmować z formy.

Krok 10

Mus: Przygotowujemy podobnie jak powyżej, po wystudzeniu upieczonego spodu. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić Kasię z czekoladą.

Krok 11

Ostudzić.

Krok 12

Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.

Krok 13

Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.

Krok 14

Ubite białka wymieszać z masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną.

Krok 15

Masę wylać na środek upieczonego spodu.

Krok 16

Dekoracja z ciemniejszych smug na musie powstała z reszty masy czekoladowej.

Krok 17

Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego.

Krok 18

Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc.

Krok 19

Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem). 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Placek z rabarbarem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto CzekoladoweCiasto Czekoladowe

Szukasz przepisu na ciasto bez mąki? Spróbuj warstwowego ciasta czekoladowego. Składa się z wilgotnego spodu i warstwy delikatnego musu. Bardzo dobrze prezentuje się zarówno w całości, jak i podzielone na porcje. Sprawdzi się podczas uroczystych przyjęć. Jest wykwintne, ale jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli wolisz wytrawne wypieki, użyj czekolady o dużej zawartości kakao, np. 90%, a jeśli preferujesz łagodniejsze smaki, wykorzystaj czekoladę deserową 50%. Spód i mus przyrządza się bardzo podobnie. Ubite na sztywną pianę białka połącz z przyrządzoną wcześniej masą czekoladową i utartymi z cukrem żółtkami. Wlej surowe ciasto do tortownicy i upiecz. W trakcie pieczenia ciasto powinno opaść, tworząc miejsce na mus. Mus czekoladowy przyrządza się tak samo jak spód, jedyna różnica polega na połączeniu go z żelatyną. Ciasto najlepiej włożyć na całą noc do lodówki, by piana czekoladowa stężała. Udekoruj je kruszonymi bezami, malinami albo polej delikatnie roztopioną czekoladą. Upiecz i spróbuj!