Ciasta czekoladowe - przepisy z kremem i owocami | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta czekoladowe

31 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta czekoladoweCiasta czekoladowe

Trudno oprzeć się czekoladzie. Nic dziwnego, że tak bardzo popularne są ciasta i ciastka z jej dodatkiem. Najczęściej używa się jej do przygotowania kremów, polew oraz nadzienia. Posłuży Ci także jako dodatek do wielu smacznych deserów. Na początek: biszkoptów. Zazwyczaj przygotowuje się je z mąki, utartych z cukrem jajek i margaryny. Taką masę biszkoptową z łatwością możesz urozmaicić wybranymi dodatkami. Wystarczy do jej części dołączyć kakao, a następnie warstwowo ułożyć całość w brytfance i upiec. Dzięki temu uzyskasz dwukolorowy biszkopt, który możesz podać z lukrem lub polewą czekoladową. Poza tym to także dobra baza dla stworzenia tortu. Wymaga jedynie uzupełnienia ulubionym kremem. Jeśli chcesz, by był w pełni czekoladowy, przyrządź go z dowolnego rodzaju czekolady oraz słodkiej śmietanki. Tort podawaj oprószony wiórkami kokosowymi i czekoladowymi. Aby zrobić te drugie, wystarczy zetrzeć kostki czekolady na tarce. Najpopularniejszym i najbardziej charakterystycznym ciastem czekoladowym jest brownie. Powinno się w nim znaleźć dużo kakao oraz czekolady. Gotowe ciasto musi mieć zwartą strukturę i być wilgotne w środku. Możesz podawać je z bitą śmietaną, polewą czekoladową, kwaskowatymi lodami oraz różnymi owocami, np. malinami, jagodami, porzeczkami, truskawkami. Czekolada świetnie sprawdzi się również jako dodatek do masy serowej w sernikach. Postępuj z nią podobnie, jak w przypadku dwukolorowych biszkoptów. Część masy serowej wzbogać o kakao oraz cukier. Ewentualnie po prostu pokrusz lub zetrzyj czekoladę i dodaj ją do sernika. Daj się skusić i wybierz swój ulubiony przepis na ciasto czekoladowe. Ciasto mozaikowe, placek czekoladowy z gruszką, brownie z kaszy jaglanej z orzechami włoskimi, świąteczny tort czekoladowy Rudolf, tort Sacher, ciasto czekoladowe z pianką cytrynowo-imbirową, murzynek ze śliwkami – to tylko kilka z naszych pysznych propozycji na czekoladowe słodkości. Który z nich stanie się Twoim ulubionym? Wypróbuj je i koniecznie podziel się z nami swoją opinią.