Ciasto czekoladowe - pajączek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

401 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

395 osób wydrukowało

Pobierz pdf

619 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

5 sztuk

250 gramów

50 gramów

2 łyżeczki

100 gramów

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzyj z cukrem, dodając po jednym jajku.

Krok 2

Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i czekoladą w proszku, dodawaj do Kasi ciągle ucierając.

Krok 3

Na koniec wlej rum i wymieszaj.

Krok 4

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 25 cm.

Krok 5

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C około 50 minut.

Krok 6

Ostudzone ciasto polej po całej powierzchni ciemną polewą.

Krok 7

Białą polewą narysuj świderek.

Krok 8

Przeciągając patyczek od środka do brzegu ciasta stwórz „pajęczynę”.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe - pajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe - pajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe - pajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe - pajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe - pajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe - pajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe - pajączek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladowe - pajączekCiasto czekoladowe - pajączek

Ciasto czekoladowe to doskonała propozycja na prosty, uniwersalny i smaczny deser. Przygotować je możesz w dowolnej formie. Ciekawie będzie się prezentować upieczone w tortownicy. Dzięki temu na jego bazie możesz stworzyć np. torcik z owocowymi lub lukrowymi dodatkami. Natomiast przyrządzone w prostokątnej lub keksowej blasze z wyglądu może przypominać chlebek, więc zaserwujesz je w postaci słodkich kanapek (z powidłem śliwkowym lub wiśniowym). Wypiek powinien mieć intensywnie czekoladowy smak. Dlatego wyrabiając ciasto, sięgnij po czekoladę w proszku lub kakao dokładnie wymieszane z cukrem waniliowym. Stopniowo połącz je z mąką oraz utartą z jajkami kostką do pieczenia. Aby wykonać dekorację „pajączek”, użyj dwóch polew: ciemnej i białej. Wykorzystaj do tego rozpuszczone tabliczki czekolady (gorzkiej i białej). Ostudzone ciasto oblej ciemną polewą, a jasną narysuj na niej świderek. Na koniec stwórz ozdobną pajęczynę, przeciągając delikatnie po wierzchu polewy patyczek – od środka do brzegu.  Opcjonalnie do dekoracji wykorzystuj także ulubione bakalie. Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto czekoladowe.