Ciasto czekoladowe z pianką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

65 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

piana:

250 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

ciasto:

6 sztuk

300 gramów

100 gramów

250 gramów

60 gramów

3 łyżki

1.5 łyżki

1.3 łyżeczki

1 szczypta

karmel z jabłkami:

0.5 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pianka: czekoladę kroimy w malutką kosteczkę i wkładamy do miseczki żaroodpornej. Przygotowujemy kąpiel parową, aby miseczka nie dotykała tafli wody.

Krok 2

Gotujemy na małym ogniu - nie mieszamy zbyt często. Cytrynę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok 30 sekund. Następnie schładzamy i ścieramy skórkę.

Krok 3

Białko ze śmietanką ubijamy na sztywno. Łączymy z imbirem i cytryną, uważając, by nie dodać całego soku na raz.

Krok 4

Czekoladę po rozpuszczeniu wkładamy do miski z zimną wodą, czekamy do wystudzenia. Łyżkę ubitej śmietany dodajemy do czekolady i mieszamy , potem łączymy resztę - powoli dolewając czekoladę.

Krok 5

Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Krok 6

Ciasto. Na wolnym ogniu (w kąpieli wodnej) rozpuszczamy czekoladę z Kasią. Przestudzić, dodać żółtka, mąkę, proszek, sodę  i mieszamy na gładką masę.

Krok 7

Białka ubić na sztywno po czym powoli dodać cukier. Delikatnie mieszając - dodać białka do masy czekoladowej.

Krok 8

Wylać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - najlepiej o średnicy 28 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 - 35 minut.

Krok 9

Karmel z jabłkami. Renetę myjemy i kroimy na cieniutkie paski, osuszamy na ręczniku papierowym. Cukier rozpuszczamy na małym ogniu, ciągle mieszając - dbamy o to, by się nie przypalił.

Krok 10

Jabłka układamy na papierze do pieczenia i polewamy karmelem. Ciasto po przestudzeniu dekorujemy pianką i karmelem z jabłkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej