Ciasto czekoladowe z pianką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

65 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

piana:

250 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

ciasto:

6 sztuk

300 gramów

100 gramów

60 gramów

3 łyżki

1.5 łyżki

1.3 łyżeczki

1 szczypta

karmel z jabłkami:

0.5 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pianka: czekoladę kroimy w malutką kosteczkę i wkładamy do miseczki żaroodpornej. Przygotowujemy kąpiel parową, aby miseczka nie dotykała tafli wody.

Krok 2

Gotujemy na małym ogniu - nie mieszamy zbyt często. Cytrynę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok 30 sekund. Następnie schładzamy i ścieramy skórkę.

Krok 3

Białko ze śmietanką ubijamy na sztywno. Łączymy z imbirem i cytryną, uważając, by nie dodać całego soku na raz.

Krok 4

Czekoladę po rozpuszczeniu wkładamy do miski z zimną wodą, czekamy do wystudzenia. Łyżkę ubitej śmietany dodajemy do czekolady i mieszamy , potem łączymy resztę - powoli dolewając czekoladę.

Krok 5

Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Krok 6

Ciasto. Na wolnym ogniu (w kąpieli wodnej) rozpuszczamy czekoladę z Kasią. Przestudzić, dodać żółtka, mąkę, proszek, sodę  i mieszamy na gładką masę.

Krok 7

Białka ubić na sztywno po czym powoli dodać cukier. Delikatnie mieszając - dodać białka do masy czekoladowej.

Krok 8

Wylać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - najlepiej o średnicy 28 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25 - 35 minut.

Krok 9

Karmel z jabłkami. Renetę myjemy i kroimy na cieniutkie paski, osuszamy na ręczniku papierowym. Cukier rozpuszczamy na małym ogniu, ciągle mieszając - dbamy o to, by się nie przypalił.

Krok 10

Jabłka układamy na papierze do pieczenia i polewamy karmelem. Ciasto po przestudzeniu dekorujemy pianką i karmelem z jabłkami.

Tagi:
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe z pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej