Ciasto dla zakochanych

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

203

209 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

1 sztuka

9 dekagramów

2 łyżki

5 sztuk

2 łyżki

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tortownicę o średnicy 23 cm, nasmarować Kasią. Spód wyłożyć pergaminem i również posmarować Kasią. Spód i boki tortownicy z zewnątrz owinąć folią, aby nie przedostawała się woda.

Krok 2

Połamaną czekoladę z Kasią i cukrem, podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż składniki się rozpuszczą. Pozostawić do wystygnięcia, wymieszać z brandy.

Krok 3

Jajka ubić na puch, wymieszać z mąką i dalej mieszając, powoli dodawać czekoladę. Masę przełożyć do tortownicy. Ustawić w większej blaszce wypełnionej wodą i razem z nią wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec aż boki stwardnieją, środek ma pozostać miękki.

Krok 4

Tortownice wyjąć, usunąć folię. W miarę ochładzania torcik zapadnie się i stanie się cieńszy. Ochłodzony oprószyć cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto dla zakochanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto dla zakochanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto dla zakochanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto dla zakochanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto dla zakochanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto dla zakochanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto dla zakochanych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej