Cynamonowy torcik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

18

73 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

2 łyżeczki

4 sztuki

150 gramów

środek:

150 mililitrów

1 opakowanie

1 łyżeczka

150 gramów

krem:

150 gramów

250 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie mieszając mikserem, na najniższych obrotach, dodaj po jednym żółtka. Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Cynamonowy torcik - Krok 1

Krok 2

Tortownicę o średnicy 17-18 cm posmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia, tak by wystawał 10 cm ponad poziom tortownicy. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz 50-60 minut w 180 st. C. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest w środku suche.

Cynamonowy torcik - Krok 2

Krok 3

W wystudzonym cieście wykrój ostrym, cienkim nożem środek, a następnie przekrój go na 4 blaty. Jeden blat możesz zjeść nie będzie już potrzebny. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem.

Cynamonowy torcik - Krok 3

Krok 4

Jeden blat włóż ponownie do ciasta, posmaruj marmoladą i połową ubitej śmietany. Przykryj drugim blatem ponownie posmaruj marmoladą i śmietaną, i przykryj trzecim blatem. Lekko dociśnij.

Cynamonowy torcik - Krok 4

Krok 5

Miękką Kasię ubij mikserem na puch, następnie ciągle ubijając dodawaj partiami cukier. (Jedną łyżeczkę cukru zostaw do oprószenia ciasta.) Pod koniec ubijania dodaj odrobinę śmietanki.

Cynamonowy torcik - Krok 5

Krok 6

Dwie łyżki kremu przełóż do foliowej tutki z cienką końcówką i wyciśnij na bokach ciasta kremowe dekoracje. Pozostały krem wyłóż na wierzch ciasta i oprósz cukrem pudrem.

Cynamonowy torcik - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cynamonowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cynamonowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cynamonowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cynamonowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cynamonowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cynamonowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cynamonowy torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cynamonowy torcikCynamonowy torcik

Słodycze – jak im się nie oprzeć? Spokojnie! Od czasu do czasu każdy może sobie na nie pozwolić. Jeszcze lepiej, jeśli nasze ulubione słodkości przygotujemy sami w domu, mając pewność, że użyte składniki pochodzą ze sprawdzonego źródła. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i nieskomplikowany deser, który możesz podać swoim gościom, sięgnij po przepis na cynamonowy torcik! Do dzieła!

Dla kogo?

Dla miłośników korzennych, cynamonowych słodkości. Mowa o Tobie?

Na jaką okazję?

Na co dzień i od święta! Cynamonowy torcik sprawdzi się zarówno jako dodatek do herbaty, jak i podczas ważnych uroczystości.

Czy wiesz, że?

Słowo „cynamon” nawiązuje do brązowego koloru. Przyprawa powstaje z kory cynamonowca, która podczas suszenia zwija się w charakterystyczne rurki.

Dla urozmaicenia:

Cynamonowy torcik możesz udekorować kremem. Ozdoby świąteczne, ulubione wzory – postaw na kreatywność! Zaangażuj resztę rodziny w ozdabianie przygotowanego tortu. Pamiętaj, wspólne przygotowywanie to także dobra zabawa!