Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

777 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

571 osób wydrukowało

Pobierz pdf

846 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżeczki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

6 łyżek

4 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi oczyść i osusz. Każdą z nich natnij z boku lekko na kształt kieszeni. Oprósz z każdej strony Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać mięsu wyrazisty smak.

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz krótko we wrzącej wodzie i obierz ze skórki. Następnie przekrój na ćwiartki, wykrój gniazda, a powstałe fileciki pokrój w drobną kostkę. Mozzarellę pokrój również w kostkę.

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - Krok 2

Krok 3

W miseczce wymieszaj pomidory, czosnek, mozzarellę oraz porwane listki bazylii. Farsz dopraw do smaku pieprzem, a następnie napełnij nim przygotowane kieszonki z piersi kurczaka. Boki zepnij wykałaczką.

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - Krok 3

Krok 4

Mąkę wymieszaj z parmezanem, jajka roztrzep w miseczce. Piersi obtocz w mące, zanurz w jajku. Czynność tę powtórz raz jeszcze.

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - Krok 4

Krok 5

Ramę Smaż jak szef kuchni rozgrzej na patelni, przygotowane piersi smaż na złoty kolor po 6-8 minut z każdej strony. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku. Przed podaniem mięso przekrój pod skosem na połówki tak, aby ukazał się kolorowy farsz. Pamiętaj o usunięciu wykałaczek przed podaniem.

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Oprócz bazylii możesz do farszu, dodać również świeże oregano, czy też majeranek.

10

Opinie o przepisie

  • Patrycja Karasiewicz

    Patrycja Karasiewicz , 16.07.2018

    lepsze jest z ryżem czy ziemniakami a może z kaszą?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass , 01.08.2016

    Same pyszności :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona     Piorek

    Iwona Piorek , 28.03.2016

    Bardzo dobre danie. Polecam. Co do przypraw, ja zawsze po swojemu więc moje OK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Sokół

    Robert Sokół , 03.02.2016

    pyszka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Włodyka

    Kamil Włodyka , 03.02.2016

    przepraszam pomyliłem przepis, tego jeszcze nie próbowałem, proszę się nie zrazac ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Włodyka

    Kamil Włodyka , 02.02.2016

    mam pytanie czy Panie to w ogóle próbowały? jest tak slome ze nie da się zjeść, ja polecam maksymalnie jedną łyżkę przyprawy knorr ponieważ cztery sprawiły ze niedzielny oboad poszedł do śmieci, na szczęście miałem jeszcze zupę z dnia poprzedniego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Koper

    Małgorzata Koper , 27.01.2016

    oczywiście pychota:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Koper

    Małgorzata Koper , 27.01.2016

    puchota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Molisak

    Agnieszka Molisak , 26.01.2016

    smaczne soczyste danie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kuś

    Joanna Kuś , 26.01.2016

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i seremFilety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem

Ten przepis to dowód na to, że kurczak może być podany w nietypowy sposób. Możesz wykorzystać go na obiad, bardzo dobrze sprawdzi się także na specjalne okazje, podczas świąt i uroczystych kolacji. Danie jest proste i dość szybkie w przygotowaniu, gotowe prezentuje się efektownie, a co najważniejsze – dobrze smakuje. Lista składników nie jest długa. Świeże pomidory, bazylia i mozzarella dobrze komponują się ze smakiem kurczaka, nadają daniu miękkości i soczystości. Oryginalnym rozwiązaniem jest tu parmezanowa panierka: cienka, chrupiąca i delikatna, dzięki której kurczak zyskuje zloty kolor. Przed wyłożeniem na talerze należy pamiętać o usunięciu z mięsa wykałaczek. Jako dodatki dobrze sprawdzą się ryż, opiekane ziemniaki albo frytki. Możesz też serwować go z sałatką na bazie rukoli. Przepis łatwo zmodyfikować według swoich upodobań: zamienić mozzarellę na ostrzejszy ser, dodać więcej ziół. Możliwości jest naprawdę dużo. Zobacz, czy masz wszystko, czego potrzeba do przyrządzenia tego dania i działaj!