Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

56

767 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

571 osób wydrukowało

Pobierz pdf

846 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

0 gramów

1 sztuka

1 szczypta

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi oczyść i osusz. Każdą z nich natnij z boku lekko na kształt kieszeni. Oprósz z każdej strony Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać mięsu wyrazisty smak.

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz krótko we wrzącej wodzie i obierz ze skórki. Następnie przekrój na ćwiartki, wykrój gniazda, a powstałe fileciki pokrój w drobną kostkę. Mozzarellę pokrój również w kostkę.

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - Krok 2

Krok 3

W miseczce wymieszaj pomidory, czosnek, mozzarellę oraz porwane listki bazylii. Farsz dopraw do smaku pieprzem, a następnie napełnij nim przygotowane kieszonki z piersi kurczaka. Boki zepnij wykałaczką.

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - Krok 3

Krok 4

Mąkę wymieszaj z parmezanem, jajka roztrzep w miseczce. Piersi obtocz w mące, zanurz w jajku. Czynność tę powtórz raz jeszcze.

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - Krok 4

Krok 5

Ramę Smaż jak szef kuchni rozgrzej na patelni, przygotowane piersi smaż na złoty kolor po 6-8 minut z każdej strony. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku. Przed podaniem mięso przekrój pod skosem na połówki tak, aby ukazał się kolorowy farsz. Pamiętaj o usunięciu wykałaczek przed podaniem.

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Oprócz bazylii możesz do farszu, dodać również świeże oregano, czy też majeranek.

10

Opinie o przepisie

  • Patrycja Karasiewicz

    Patrycja Karasiewicz

    lepsze jest z ryżem czy ziemniakami a może z kaszą?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Restauracja Qualitass

    Restauracja Qualitass

    Same pyszności :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona     Piorek

    Iwona Piorek

    Bardzo dobre danie. Polecam. Co do przypraw, ja zawsze po swojemu więc moje OK

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Sokół

    Robert Sokół

    pyszka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Włodyka

    Kamil Włodyka

    przepraszam pomyliłem przepis, tego jeszcze nie próbowałem, proszę się nie zrazac ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Włodyka

    Kamil Włodyka

    mam pytanie czy Panie to w ogóle próbowały? jest tak slome ze nie da się zjeść, ja polecam maksymalnie jedną łyżkę przyprawy knorr ponieważ cztery sprawiły ze niedzielny oboad poszedł do śmieci, na szczęście miałem jeszcze zupę z dnia poprzedniego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Koper

    Małgorzata Koper

    oczywiście pychota:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Koper

    Małgorzata Koper

    puchota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Molisak

    Agnieszka Molisak

    smaczne soczyste danie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kuś

    Joanna Kuś

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i seremFilety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem

Ten przepis to dowód na to, że kurczak może być podany w nietypowy sposób. Możesz wykorzystać go na obiad, bardzo dobrze sprawdzi się także na specjalne okazje, podczas świąt i uroczystych kolacji. Danie jest proste i dość szybkie w przygotowaniu, gotowe prezentuje się efektownie, a co najważniejsze – dobrze smakuje. Lista składników nie jest długa. Świeże pomidory, bazylia i mozzarella dobrze komponują się ze smakiem kurczaka, nadają daniu miękkości i soczystości. Oryginalnym rozwiązaniem jest tu parmezanowa panierka: cienka, chrupiąca i delikatna, dzięki której kurczak zyskuje zloty kolor. Przed wyłożeniem na talerze należy pamiętać o usunięciu z mięsa wykałaczek. Jako dodatki dobrze sprawdzą się ryż, opiekane ziemniaki albo frytki. Możesz też serwować go z sałatką na bazie rukoli. Przepis łatwo zmodyfikować według swoich upodobań: zamienić mozzarellę na ostrzejszy ser, dodać więcej ziół. Możliwości jest naprawdę dużo. Zobacz, czy masz wszystko, czego potrzeba do przyrządzenia tego dania i działaj!