Gołąbki na parze z sosem bolognese

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

61 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

329 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

500 gramów

400 gramów

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj pietruszkę, czosnek i cebulę. Przez 1 minutę gotuj oddzielnie każdy liść kapusty we wrzącej wodzie. Liście odsącz i osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Przez 5 minut smaż cebulę i czosnek na 1 łyżce margaryny. Przyrumień mięso, mieszając cały czas. Dodaj pomidory i sos Spaghetti Bolognese extra ziołowe. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj pietruszkę i wymieszaj.

Krok 3

Aby wykonać roladkę, umieść porcję mięsnego nadzienia po wewnętrznej stronie liścia. Zegnij krawędzie liścia do środka i ściśle zwiń. Korzystając ze specjalnego garnka, gotuj roladki na parze przez około 5 minut. Potrawa jest gotowa do podania.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz takie gołąbki przygotować w wersji bezmięsnej. Mięso możesz zastąpić gotowanym ryżem lub kaszą jęczmienną zmieszanymi z usmażonymi grzybami i czosnkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki na parze z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki na parze z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki na parze z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki na parze z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki na parze z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki na parze z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki na parze z sosem bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki na parze z sosem bologneseGołąbki na parze z sosem bolognese

Gołąbki są znane i lubiane w całej Europie Środkowo-Wschodniej, zaś gołąbki na parze z sosem bolognese to nasza wariancja na temat klasycznego przepisu. Tak samo pyszne, a może nawet jeszcze smaczniejsze, w dodatku oryginalne i równie proste w wykonaniu. W tej wersji farsz ryżowo-mięsny zastąp zmieloną chudą wołowiną albo mielonym mięsem z indyka. Istnieje też możliwość przygotowania wersji bezmięsnej – z ryżem albo kaszą połączoną z usmażonymi grzybami i czosnkiem. Podsmażone nadzienie połącz z pomidorami, sosem Spaghetti Bolognese extra ziołowe oraz pietruszką i zacznij wykładać na liściach kapusty włoskiej. Ważne jest, aby roladki ściśle zwinąć, zapobiegniesz wtedy wypadaniu farszu. Gołąbki gotuj na parze przez około pięć minut w specjalnym, przystosowanym do tego garnku. W ekspresowym tempie zrobisz potrawę, której nikt nie będzie mógł się oprzeć.