Gołąbki na parze z sosem bolognese

- Krok 1Drobno posiekaj pietruszkę, czosnek i cebulę. Przez 1 minutę gotuj oddzielnie każdy liść kapusty we wrzącej wodzie. Liście odsącz i osusz papierowym ręcznikiem.
- Krok 2Przez 5 minut smaż cebulę i czosnek na 1 łyżce margaryny. Przyrumień mięso, mieszając cały czas. Dodaj pomidory i sos Spaghetti Bolognese extra ziołowe. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj pietruszkę i wymieszaj.
- Krok 3Aby wykonać roladkę, umieść porcję mięsnego nadzienia po wewnętrznej stronie liścia. Zegnij krawędzie liścia do środka i ściśle zwiń. Korzystając ze specjalnego garnka, gotuj roladki na parze przez około 5 minut. Potrawa jest gotowa do podania.

Gołąbki na parze z sosem bolognese
Gołąbki są znane i lubiane w całej Europie Środkowo-Wschodniej, zaś gołąbki na parze z sosem bolognese to nasza wariancja na temat klasycznego przepisu. Tak samo pyszne, a może nawet jeszcze smaczniejsze, w dodatku oryginalne i równie proste w wykonaniu. W tej wersji farsz ryżowo-mięsny zastąp zmieloną chudą wołowiną albo mielonym mięsem z indyka. Istnieje też możliwość przygotowania wersji bezmięsnej – z ryżem albo kaszą połączoną z usmażonymi grzybami i czosnkiem. Podsmażone nadzienie połącz z pomidorami, sosem Spaghetti Bolognese extra ziołowe oraz pietruszką i zacznij wykładać na liściach kapusty włoskiej. Ważne jest, aby roladki ściśle zwinąć, zapobiegniesz wtedy wypadaniu farszu. Gołąbki gotuj na parze przez około pięć minut w specjalnym, przystosowanym do tego garnku. W ekspresowym tempie zrobisz potrawę, której nikt nie będzie mógł się oprzeć.