Gulasz cielęcy w szwajcarskim stylu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

27

180 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

435 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 ziaren

2 szczypty

3 ziarna

300 gramów

6 sztuk

200 mililitrów

400 gramów

2 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

1 pęczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nieobrane ziemniaki włóż do garnka, zalej wrzątkiem, gotuj około 15 minut- ziemniaki powinny być lekko twardawe – jakby niedogotowane. Ziemniaki wyjmij z wody i odstaw do wystygnięcia. Po wystudzeniu ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. Na wpół ugotowane ziemniaki powinny kleić się dość mocno. Oprósz je solą i pieprzem.

Krok 2

Ziemniaki uformuj w placki na dnie teflonowej patelni, smaż je powoli na średnio rozgrzanej margarynie Rama z mlekiem alpejskim, aż placki będą złociste z obu stron.

Krok 3

Pieczarki i cebule pokrój w pół plastry, cielęcinę w paseczki lub jeśli wolisz w cienkie małe plasterki.

Krok 4

Na patelni delikatnie rozgrzej margarynę Rama, dodaj mąkę i dokładnie mieszając podsmaż razem.

Krok 5

W garnku zagotuj pół szklanki wody z połową szklanki wina, dodaj szczyptę soli, listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka czarnego pieprzu.

Krok 6

W gotującej się wodzie zanurz najpierw mięso, a następnie pieczarki i cebulę, składniki przełóż na bok. Do powstałego wywaru dodaj mąkę z margaryną i śmietanę, całość dokładnie wymieszaj. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj na powrót mięso i warzywa, duś je w sosie 3-5 minut. Gotowy gulasz podawaj z plackami ziemniaczanymi usmażonymi na patelni. Danie mocno oprósz posiekaną natką pietruszki.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Cielęcinę z powodzeniem możesz zastąpić polędwiczką wieprzową.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz cielęcy w szwajcarskim stylu Gulasz cielęcy w szwajcarskim stylu

Dania jednogarnkowe od lat cieszą się dużą popularnością – w końcu nie ma to jak wygoda! Na polskim gruncie dobrze zadomowił się gulasz węgierski, który charakteryzuje się nieco pikantnym smakiem. Uwielbiamy go ze względu na uniwersalność oraz możliwość łączenia go z różnymi dodatkami – ziemniakami, ryżem, kaszą czy plackami ziemniaczanymi. Wędrując nieco dalej w poszukiwaniu kuchennych inspiracji, warto zwrócić uwagę na przepis na gulasz cielęcy w szwajcarskim stylu. W takim wydaniu to prawdziwy majstersztyk!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników gulaszu! Ten przygotowany z cielęciny może Cię zaskoczyć – oczywiście pozytywnie i ze smakiem.

Na jaką okazję?

Szukasz pomysłu na treściwy obiad? Gulasz cielęcy w szwajcarskim stylu to strzał w dziesiątkę! Cienko pokrojone, usmażone z pieczarkami mięso nie da o sobie zapomnieć.

Czy wiesz, że?

Gulasz cielęcy w szwajcarskim stylu to danie popisowe w kantonie Zurych. To właśnie tam traktuje się je jako prawdziwy przysmak, najczęściej podawany w towarzystwie szwajcarskich placków ziemniaczanych o nazwie rosti.

Dla urozmaicenia:

Cielęcinę możesz z powodzeniem zastąpić polędwiczką wieprzową.