
Składniki
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
400 gramów
400 gramów
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 opakowanie
400 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Warzywa umyj i pokrój w kostkę lub na plasterki. Z papryczki chilli usuń pestki i drobno posiekaj.

Krok 2
W rondlu o grubym dnie przesmaż na oleju cebulę, dodaj marchewkę, paprykę i papryczkę chilli, następnie ziemniaki, a na końcu dynię. Smaż mieszając przez mniej więcej 5 minut.

Krok 3
Następnie dodaj posiekany czosnek i pomidory z puszki. Wymieszaj i duś przez chwilę. Dodaj 400 ml wody, gotuj około 15 minut, następnie wsyp zawartość opakowania Gulaszu Knorr. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 10 minut.

Krok 4
Pod koniec gotowania odlej z puszki zalewę i dodaj fasolę do gulaszu. Podawaj posypane świeżą natką pietruszki lub kolendrą.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz po meksykańsku
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Wegetariański gulasz w wersji fit. Pełen wielokolorowych warzyw i fasoli stanowi pożywne danie, dostarczające porcji węglowodanów, białka i zdrowych tłuszczów oraz niezbędnych do przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wybierając warzywa na ten dietetyczny gulasz, zwróć uwagę na ich jakość. Pokrój paprykę, papryczkę chili (usuń z niej pestki), marchewkę i obsmaż. Po chwili dodaj ziemniaki, a następnie dynię. Użyj np. odmiany hokkaido, o mocnej pomarańczowej barwie. Ma skórkę, którą łatwo usuniesz po wcześniejszym upieczeniu warzywa. Nie musisz jednak tego robić, ponieważ ten gatunek ma skórkę jadalną. Bez względu na to, jakiej dyni użyjesz, dodaj ją do podsmażanych warzyw na samym końcu – zmięknie najszybciej. Duś wszystko razem z pomidorami z puszki. Wybierz krojone, jednak te w całości również będą odpowiednie. Łatwo rozdrobnisz je podczas gotowania. Kiedy aromaty już się połączą, zalej gulasz po meksykańsku wodą, dopraw i gotuj przez chwilę. Na koniec dodaj czerwoną fasolę z puszki. Podawaj ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą.